Чехія експортувала до України військової техніки на майже два мільярди доларів

Чехія експортувала до України військової техніки на майже два мільярди доларів

Укрінформ
З початку війни Чехія експортувала в Україну військової техніки на 1,9 млрд доларів.

Про це повідомила міністр оборони республіки Яна Чернохова в середу за результатами зустрічі з представниками оборонної промисловості, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу чеського оборонного відомства.

«Експорт чеської військової техніки в Україну становить (цього року) понад 47 мільярдів крон», - поінформувала міністр. Для порівняння вона навела цифру експорту за весь минулий рік - 14 мільярдів крон.

Читайте також: Чехія, Швеція та Фінляндія допоможуть відновлювати Луганщину – Гайдай

Зокрема, чеська держава передала Києву військових матеріалів на 4,2 мільярда крон.

За словами Чернохової, 5 жовтня уряд схвалив подальшу допомогу Україні. Вона не стала уточнювати деталі, зауваживши лише, що йдеться про «важку техніку, короткоствольну та довгоствольну вогнепальну зброю та боєприпаси».

Наразі Чехія входить в топ-5 найбільших постачальників зброї для України. Першу зустріч глави МО з виробниками з метою надати допомогу ЗСУ відбулася вже 26 лютого, на 3 день війни, тоді ж було схвалено перший пакет допомоги. Завдяки в тому числі й чеським озброєнням, «російська армія переживає одну поразку за іншою».

Читайте також: Чехія закликала своїх громадян негайно покинути росію

Війна в Україні, за словами Чернохової, поверне її країну в коло найбільших виробників зброї, якою вона була в 1920-30 роках. 90% всієї продукції чеського ВПК іде за кордон.

Судячи з поширених у соцмережах фотографій і відео, а також із заяв української сторони, можна зробити висновок, що з Чехії передавала Україні, серед іншого, танки, гелікоптери, гармати та ракетні установки.

Читайте також: Чехія не зменшить підтримку України і не визнає «псевдореферендумів»

Як повідомляв Укрінформ, Посольство України в ЧР з перших же днів агресії відкрило рахунок для збору коштів на зброю (єдине серед усіх українських диппредставництв) і зібрало таким чином близько 1,3 мільярда крон, на які було закуплено необхідне. У рамках нещодавньої акції «Подарунок для путіна» було зібрано понад 220 мільйонів крон, на які буде придбано танк для ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-