Перші мобілізовані росіяни вже на фронті - є й такі, що здалися в полон

Перші мобілізовані росіяни вже на фронті - є й такі, що здалися в полон

Укрінформ
Перші російські мобілізовані, які вже є на фронті, здаються в полон. Крім того, багато звернень у рамках проєкту «Хочу жить» з питанням, як правильно здаватися в український полон.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив член Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, представник пресслужби Головного управління розвідки Андрій Юсов.

«Так, справді є така інформація (про наявність на фронті першої хвилі російських мобілізованих – ред.). Тим, кому найбільше «пощастило», їх без підготовки одразу відправляють на фронт до складу окупаційних військ, до тих підрозділів, які зазнали найбільше втрат, і ось цей кадровий голод поповнюють мобілізованими новобранцями. Серед них так само вже багато звернень до проєкту «Хочу жить» з уточненнями, як правильно здаватися в український полон», - зазначив Юсов, додавши, що путін продовжує політику знищення не лише українського, а й свого народу.

Читайте також: російські військові принижують мобілізованих новобранців

Юсов додав, що вже є інформація про перших полонених мобілізованих. «Деталізувати не будемо, але звернень дуже багато», - сказав він, уточнивши, що серед тих, хто потрапив або здався в полон, є такі, які не хочуть потрапляти в список на обмін і не хочуть повертатися до росії чи в ОРДЛО.

Крім того, він відзначив, що все більше росіян дізнаються про проєкт «Хочу жить», адже інформація про нього є в широкому доступі, всі охочі можуть нею скористатися. «Гаряча лінія в буквальному сенсі гаряча. Мова йде про десятки і сотні дзвінків. Не всі з них від російських військових, але дзвонять їхні родичі… Є люди, яких ще не мобілізували, але запитують, як правильно діяти. Окрема категорія - це мешканці Криму, які отримали або змушені були отримати російське громадянство та мають український паспорт», - розповів Юсов.

За його словами, той, хто добровільно здається, хто не вчиняв злочинів проти мирного населення, має повне право зберегти своє життя і не бути гарматним м'ясом.

Читайте також: Доукомплектування та нові формування: у Генштабі ЗСУ розповіли про етапи мобілізації в росії

Юсов додав, що є статистика щодо кількості тих, хто здався в полон, однак її українська розвідка поки не розголошуватиме.

Як повідомляв Укрінформ, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер на презентації нової доповіді Управління ООН з прав людини щодо України за період з 1 лютого до 31 липня 2022 року заявила, що Місія ООН досі не отримала доступу до місць утримання росією українських військовополонених, тоді як безперешкодно відвідувала місця інтернування російських полонених в Україні.

Міністерство юстиції України також повідомило, що кожен російський військовополонений зможе спілкуватися з рідними за допомогою IP-телефонії раз на кілька днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-