Весь світ має долучитися до розслідування воєнних злочинів росії – Бербок в ООН

Весь світ має долучитися до розслідування воєнних злочинів росії – Бербок в ООН

Укрінформ
Не лише уповноважені міжнародні структури, але й окремі країни мають долучитися до спільної справи з розслідування воєнних злочинів, які чинять наразі в Україні російські військові, прикриваючись фразами про «геноцид з боку України».

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на заході «Спільна робота для підзвітності в Україні», яка відбулася на полях 77-ї Генеральної Асамблеї ООН, передає Укрінформ.

«Ми переконані, що росія зловживає конвенцією про геноцид, використовуючи її як привід для своєї агресивної війни», - заявила Бербок.

Тому, за її словами, генпрокурор Німеччини розпочав розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності в Україні. Офіс генерального прокурора ФРН покладається при цьому на свій новаторський досвід, який було здобуто під час розслідування злочинів, скоєних сирійським режимом та ІДІЛ.

Німеччина підтримує розслідування ситуації в Україні, яке проводить Міжнародний кримінальний суд. Берлін також підтримує позов, який Україна подала проти росії до Міжнародного суду ООН.

Читайте також: Приголомшені кількістю страт: експерти ООН виявили докази воєнних злочинів рф в Україні

Очільниця німецького МЗС закликала всі держави розглянути питання, який вони можуть зробити внесок у ці спільні зусилля. Вона зауважила, що центральним у справах Міжнародного кримінального суду та Міжнародного суду ООН є те, що вони стосуються відповідальності як держави, так і окремих осіб за порушення міжнародного права – аж до найвищого рівня російського уряду.

Ключову роль у зусиллях з розслідування воєнних злочинів і встановлення справедливості, зазначила Бербок, відіграє ООН: через слідчий комітет, Місію з моніторингу ситуації з правами людини в Україні та місію генерального секретаря з розслідування нападу на СІЗО в Оленівці. Дипломат наголосила на важливості роботи спеціального представника генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, Праміли Паттен.

Читайте також: Комісія ООН підтвердила страти російськими військовими у Бучі

Бербок розповіла про жахливі повідомлення про катування, зґвалтування та вбивства чоловіків і жінок, молодих і старих, про депортації та примусове усиновлення дітей. «А тепер ще й бутафорські "референдуми": спроба надати плями легітимності кричущому захопленню земель», - додала міністр.

Але йдеться, за її словами, не лише про боротьбу зі злочинами в Україні, в Європі, адже прикрі випадки є в М’янмі, Ефіопії чи Демократичній Республіці Конго тощо. «Несправедливість в одному місці загрожує справедливості в усіх інших», - підкреслила німецька міністр.

Читайте також: Покарати росію: Зеленський в ООН заявив, що треба створити спецтрибунал

Учасники зустрічі говорили в Нью-Йорку також про відповідальність росії за численні порушення міжнародного права під час її агресивної війни проти України.

Як повідомляв Укрінформ, команда експертів, призначена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів, вчинених росіянами після вторгнення в країну.

Фото: ALT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-