Комісія ООН підтвердила страти російськими військовими у Бучі

Комісія ООН підтвердила страти російськими військовими у Бучі

Укрінформ
Незалежна міжнародна комісія ООН щодо розслідування порушень в Україні підтвердила, що у Бучі на Київщині були випадки страт та жорсткого поводження з боку російських військових.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив голова Комісії Ерік Моуз під час пресконференції у Женеві в п’ятницю після презентації усного звіту для Ради ООН з прав людини.

"Буча було одним з місць, де ми виявили випадки страт та жорсткого поводження перед стратою", - заявив він.

Читайте також: Комісія ООН з розслідування злочинів в Україні далі займеться питанням «фільтрації» – Лубінець

Моуз також повідомив, що Комісія має намір розслідувати повідомлення про масові поховання в Ізюмі на Харківщині, який був звільнений від російських загарбників.

За його словами, на нинішньому етапі розслідування Комісія ще не встановила осіб, причетних до порушень в Україні. Їх імена, якщо їх вдасться встановити, будуть включені до загального кінцевого звіту у березні 2023 року.

Член Комісії Пабло де Грейфф повідомив, що наразі Комісія перебуває "десь на середині свого шляху", і далі розслідування продовжаться на інших територіях України, також було розширено його тематику. Водночас він вказав на те, що Комісія через позицію рф досі не може отримати доступ до українських територій, які перебувають під російським контролем.

Читайте також: Приголомшені кількістю страт: експерти ООН виявили докази воєнних злочинів рф в Україні

Як повідомлялося, 4 березня Рада з прав людини ООН прийняла резолюцію 49/1 про "становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії". Відповідно до цієї резолюції, Рада з прав людини заснувала Незалежну міжнародну комісію з розслідування в Україні.

15 вересня під час брифінгу у Відні голова Комісії Ерік Моуз заявив про "дуже широкий" мандат Комісії, якій доручено розслідувати "всі ймовірні порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права та пов'язані з ними злочини в контексті агресії проти України, вчиненої російською федерацією". За словами Моуза, загальний мандат Комісії не обмежений якимись конкретними географічними районами України і стосується усіх ймовірних порушень та злочинів, здійснених на всій територій України, і навіть за її межами (якщо вони тісно пов'язані з російською агресією проти України).

23 вересня Незалежна міжнародна комісія ООН щодо розслідування порушень в Україні в усному звіті для Ради ООН з прав людини повідомила, що вона встановила, що у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях України були вчинені воєнні злочини і їх здійснювали поки що не встановлені російські військові.

Фото: Олег Ревега

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-