В МЗС Польщі закликали Радбез ООН розглянути ініціативи України щодо спецтрибуналу

В МЗС Польщі закликали Радбез ООН розглянути ініціативи України щодо спецтрибуналу

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявляє, що ініціативи України стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії рф проти України та щодо компенсації шкоди, завданої росією, мають бути розглянуті належним чином.

Про це про це він заявив під час свого виступу на засіданні Ради безпеки ООН, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми маємо належним чином розглянути низку ініціатив, які були висунуті Києвом. Зокрема, спецтрибунал щодо агресії, злочинів, вчинених в Україні, а також — міжнародний механізм для забезпечення компенсації шкоди, завданої росією”, - сказав Рау.

Читайте також: Кулеба закликає країни ООН підтримати створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф

Він наголосив, що російські війська вчинили в Україні жахливі злочини - позасудові страти цивільних осіб, насильницькі зникнення, тортури, сексуальне насильство, навіть відносно дітей.

“Не здатна зламати військовий опір України, росія вдалася до терору щодо цивільного населення у якості базової тактики своєї війни”, - констатував Рау.

При цьому польський міністр зазначив, що кожен день додає доказів і нових свідчень російських злочинів, які вчиняються на окупованих територіях.

“Ми вражені, що у звільненому Ізюмі були виявлені камери тортур, братські могили, де поховані тіла з ознаками тортур і жорстокості. Надходять нові повідомлення, і Ізюм стає новим символом варварських методів росії”, - сказав Рау.

Читайте також: Президент Латвії закликав в ООН створити спецтрибунал щодо злочинів рф в Україні

В цьому контексті, наголосив він, Польща продовжує виступати за повне притягнення до відповідальності всіх винних, а також - за компенсацію завданої шкоди. Задля цього Польща підтримує розслідування українських прокурорів, розслідування, що здійснюються за ініціативою інших держав, тісно співпрацює з канцелярією Міжнародного кримінального суду, працює в ОБСЄ, підтримує роботу комісії з розслідування Ради з прав людини ООН, відкрила провадження власних кримінальних справ у Польщі стосовно воєнної агресії росії.

Також, зазначив Рау, Польща допомогла створити спільну слідчу групу, яка працює в рамках Агентства ЄС зі співробітництва в галузі кримінального правосуддя з метою збору і збереження доказів вчинених злочинів.

“Ми маємо привести росію до відповідальності за вторгнення і за всі злочини, вчинені в ході її агресії”, - заявив Рау.

Читайте також: Світ має продовжувати ізолювати росію та посилювати санкції – естонський міністр

Він ще раз підтвердив солідарність Польщі з народом України, зазначивши, що українці сміливо і рішуче захищають свою державу і свою незалежність.

“Зараз наша черга захищати принципи, які захищають нас усіх”, - наголосив польський міністр.

Як повідомлялося, раніше Україна виступила з ініціативою створення Спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-