МАГАТЕ розпочала переговори з Україною та рф щодо зони безпеки навколо ЗАЕС

МАГАТЕ розпочала переговори з Україною та рф щодо зони безпеки навколо ЗАЕС

Укрінформ
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про початок переговорів із Україною та рф щодо параметрів зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Твіттері.

«Ми розпочали конструктивні та активні консультації з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою щодо створення безпекової зони навколо Запорізької АЕС», - написав Гроссі.

Він також додав, що схожі консультації розпочав із главою мзс рф сергієм лавровим.

Сам Гроссі на пресконференції на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив, що сподівається найближчим часом відвідати Київ, а «можливо, пізніше» поїхати до росії.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі проведе на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку консультації на високому рівні щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Читайте також: Шмигаль про ядерний тероризм рф: Це загроза планетарного масштабу

МАГАТЕ 6 вересня представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема, у машинних залах енергоблоків.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки на Запорізькій АЕС. Його пропозиція передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

На ЗАЕС 16 вересня вдалося завезти найнеобхідніші запчастини, матеріали та дизельне пальне.

17 вересня Запорізька атомна електростанція знову була під’єднана до української електромережі та отримує з неї живлення для підтримання станції в холодному стані.

Читайте також: Україна ніколи не мала проблем з МАГАТЕ, вони з'явилися після нападу росії - Горбулін

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує від МАГАТЕ потужних кроків у процесі демілітаризації Запорізької атомної електростанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-