Україна ніколи не мала проблем з МАГАТЕ, вони з'явилися після нападу росії - Горбулін

Україна ніколи не мала проблем з МАГАТЕ, вони з'явилися після нападу росії - Горбулін

Укрінформ
За всю історію незалежності Україна не мала проблем з МАГАТЕ, вони з’явилися тільки після початку повномасштабного вторгнення росії.

Про це в інтерв’ю японській газеті «Йоміурі Сімбун» сказав перший віцепрезидент НАНУ академік Володимир Горбулін, передає Укрінформ.

Горбулін наголосив, що відмова від ядерної зброї та підписання Будапештського меморандуму дали Україні змогу стати членом світового та Європейського космічних товариств і отримати повагу та визнання як передової космічної держави.

«А по-друге, ми хотіли і хочемо бути частиною цивілізованого світу, і для нас було вкрай важливим прийняття України до цієї спільноти. Ми хотіли бути частиною МАГАТЕ і стали нею», - зазначив академік.

Читайте також: Гарантії Україні мають бути потужніші, ніж у Будапештському меморандумі – Расмуссен

При цьому він звернув увагу на таку обставину: в України ніколи не було проблем з МАГАТЕ. Але вони з'явилися, коли росіяни спочатку окупували північ країни і зайшли на Чорнобильську АЕС, а також захопили на півдні найбільшу в Європі Запорізьку АЕС.

«До речі, вони тримають бойову техніку і деколи стріляють, що може призвести до страшної катастрофи. Саме тому на ЗАЕС виїжджала Комісія МАГАТЕ на чолі з її очільником паном Гроссі», - зауважив Горбулін.

Читайте також: Україна очікує від МАГАТЕ потужних кроків у демілітаризації ЗАЕС – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня ЗАЕС була захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

МАГАТЕ 6 вересня представило звіт за результатами інспекції ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території станції, зокрема у машинних залах енергоблоків.

Читайте також: Кулеба: Єдиний спосіб гарантувати ядерну безпеку в Європі – повернути ЗАЕС під контроль України

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив на необхідності негайного створення зони ядерної та фізичної безпеки на Запорізькій АЕС. Його пропозиція передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується «широкої демілітаризації та переміщення військ».

16 вересня на ЗАЕС  вдалося завезти найнеобхідніші запчастини, матеріали та дизельне пальне.

Наступного дня Запорізька атомна електростанція знову була під’єднана до української електромережі, з неї надходить живлення для підтримання станції в холодному стані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-