Захід не має боятися поразки росії у її війні проти України – президент Естонії

Захід не має боятися поразки росії у її війні проти України – президент Естонії

Укрінформ
Захід не має знову потрапити в пастку, яка спрацювала після розпаду радянського союзу та пізніше у росії, яка ґрунтувалася на переконанні, що крах російської вертикалі влади може привести до влади в країні ще гірших персоналій, - оскільки саме це й трапилося, попри всі зусилля Заходу щодо «збереження стабільності».

Таку думку сьогодні у Таллінні висловив Президент Естонії Алар Каріс (Alar Karis) під час церемонії відкриття виїзного засідання Військового комітету НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Хочу торкнутися питання щодо перемоги України та можливої поразки росії. Я знаю про занепокоєння, що саме це означатиме для європейської безпеки, про побоювання, що поразка росії в Україні призведе до дезінтеграції поточної вертикалі влади в росії, і, ймовірно, до дезінтеграції самої росії. Моя перша рекомендація – не варто будувати політику стосовно росії на основі остраху такої нестабільності», - наголосив Каріс.

Читайте також: У росії після поразок від ЗСУ знову змінили командування - розвідка

Він нагадав, що колективний Захід вже був «саме у цьому місці». У 80-ті та у 90-ті роки минулого століття острах нестабільності радянського, а пізніше російського керівництва мав високу ціну: лідери Заходу просто закривали очі на політичну траєкторію росії. Як Горбачов, так і Єльцин грали на цих побоюваннях, що на їх місце до влади можуть прийти навіть більш неприйнятні фігури. Але саме це, так чи інакше, й трапилося в росії пізніше.

«Союзники по НАТО допомагають Україні, надаючи обладнання, озброєння, поділяючи дані розвідки. Якщо комусь ще були необхідні докази, що Україна є гідною всіх цих зусиль, - зараз ми маємо величезну кількість таких доказів. Прийшов час, щоб допомогти Україні розвинути ситуацію на основі успіху на полі бою. Ми всі знаємо, що ця війна є далекою від завершення. Це означає що ми маємо зберігати нашу військову підтримку, чого б це не було вартим», - підкреслив Президент Естонії.

Читайте також: Війна рф проти України в онлайн-медіа: як кремлівська пропаганда дискредитує Україну в Африці

Він зауважив, що неспроможність Заходу «капіталізувати» нинішні українські досягнення у боротьбі з країною-агресором могла б стати величезною помилкою. За словами естонського лідера, заморожений конфлікт в Україні міг би стати раною, що не загоюється, на самому серці Європи, та привести Захід до чергового циклу конфронтації з росією на наступні роки.

«Коли ми не усвідомили на ранній стадії, що росія не полишить своїх імперіалістичних намірів та намагатиметься скомпрометувати демократичні принципи, - це була помилка. Захід вже пропонував подібний «соціальний контракт» для населення росії, політичну та економічну стабільність. У відповідь він отримав сповзання у дипломатії та міжнародну агресію. Ми не маємо дозволити собі потрапити знову у цю ж пастку», - сказав Каріс.

Читайте також: Під персональні санкції мають потрапити 19 000 росіян – голова НАЗК

Він визнав, що нестабільність в росії, напевно, несе з собою ризики. Але поточна форма «стабільності», коли росія відчуває здатність вторгатися до своїх сусідів, підривати демократії Заходу корупцією та енергетичним шантажем, атакувати його дезінформацією, війною та психологічними операціями впливу, - така ситуація не може бути тим «статус кво», який би Захід хотів би продовжувати.

«З точки зору європейської безпеки й стабільності, найбільш ефективною стратегією стосовно росії продовжує бути стримування – економічне, політичне та військове. У військовому вимірі це означає, що НАТО має дійсно розвивати свої спроможності у стримуванні та обороні, а також форми передової оборони, щоб протидіяти потенційні російській агресії», - додав Президент Естонії

Читайте також: Шольц: путінським амбіціям треба протиставити сильні армії

За його словами, Естонія покладається на НАТО у питаннях оборони, але при цьому розвиває власні оборонні спроможності. За словами Президента, нині понад 70 відсотків громадян Естонії готові встати на захист своєї країни.

Як вже повідомлялося, 16-18 вересня в Таллінні відбувається виїзна зустріч Військового комітету НАТО за участю військових керівників країн Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-