Захоплення цивільних та примусове переміщення до рф вважається воєнним злочином – ЄС

Захоплення цивільних та примусове переміщення до рф вважається воєнним злочином – ЄС

Заява
Укрінформ
Захоплення російськими військовими українських цивільних осіб та примусове переміщення українців до рф є порушенням Женевських конвенцій та може розцінюватися як воєнний злочин.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Ми найрішучішим чином засуджуємо не лише триваючі невибіркові вбивства цивільних осіб, а й триваючі затримання, захоплення та викрадення українських журналістів та інших медіапредставників, правозахисників, місцевих чиновників та інших цивільних осіб збройними силами росії та підтримуваними росією незаконними збройними формуваннями", - йдеться у заяві.

Також було вказано на те, що "не менш шокуючими є різноманітні повідомлення про примусове переміщення українців до росії, зокрема через так звані "фільтраційні табори".

"Нагадуємо російській федерації, що ці дії можуть становити можливий воєнний злочин: взяття заручників і примусове переміщення цивільних осіб, у тому числі дітей, заборонено за міжнародним гуманітарним правом, зокрема Женевськими конвенціями", - заявили в ЄС.

Крім того, в Євросоюзі засудили цілеспрямовані атаки рф минулого тижня на цивільну інфраструктуру в деяких областях, зокрема, у Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській та Сумській, що призвело також до загибелі мирних жителів.

Читайте також: Україна повідомила ОБСЄ про виявлення на звільненій Харківщині закатованих цивільних

"російська федерація ще більше погіршує ситуацію, обстрілюючи критично важливу цивільну інфраструктуру, особливо в енергетичному секторі. Ці цинічні дії ще раз демонструють повну зневагу до міжнародного гуманітарного права. Крім того, ми постійно отримуємо нові повідомлення про жахливі звірства, скоєні на території України, яка була звільнена від контролю російських військових", - йдеться у заяві.

В ЄС наголосили, що росія "несе повну відповідальність за цю війну та всі наслідки її підлих дій проти України та українського народу", та закликали рф "негайно припинити цю агресію". Також білоруському режиму адресовано заклик "припинити сприяти російській агресії".

"Європейський Союз залишається твердо відданим наданню допомоги Україні у відстоюванні її суверенітету та територіальної цілісності та захисту від агресора. Європейська рада вирішила надати Україні статус країни-кандидата, а ЄС і його країни-члени мають намір продовжувати надавати політичну, фінансову та військову підтримку", - зазначається у заяві.

Читайте також: Резніков: Жоден бункер не захистить російських воєнних злочинців від покарання

Як повідомляв Укрінформ, раніше США в ООН заявили, що дії російської окупаційної влади, пов’язані з фільтрацією українців на захоплених територіях, грубо порушують Четверту Женевську конвенцію та вважаються воєнним злочином.

Фото: Stringer, Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-