Україна повідомила ОБСЄ про виявлення на звільненій Харківщині закатованих цивільних

Україна повідомила ОБСЄ про виявлення на звільненій Харківщині закатованих цивільних

Укрінформ
На звільнених територіях Харківської області вже виявлено тіла мирних жителів, закатованих російськими військовими.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер.

"Наразі Генпрокуратура зареєструвала 32 900 воєнних злочинів, скоєних росією. Проте цей список доповнюється новими злочинами, зафіксованими у нещодавно звільнених районах Харківської області. Вже виявлено тіла мирних жителів зі слідами тортур", - заявив він.

Читайте також: На кожен прояв терору росії буде жорстка й принципова реакція - Зеленський

Український посол також висловив занепокоєння з приводу порушення росією прав військовополонених, вказавши на нещодавню заяву голови Моніторингової місії ООН про відмову рф у доступі до військовополонених та задокументовані факти тортур і жорстокого поводження.

"Особливе занепокоєння викликає інформація про жахливу медичну ситуацію на об’єктах в Оленівці, де, згідно з повідомленнями, багато українських військовополонених хворіють на інфекційні захворювання і де росія вчинила масове вбивство понад місяць тому", - додав Цимбалюк.

Читайте також: У визволеному селі на Харківщині виявили тіла чотирьох закатованих мирних жителів

У своєму виступі очільник української місії в ОБСЄ також наголосив, що Україна платить зараз дуже високу ціну за право вільно обирати своє майбутнє. Він поінформував послів країн-учасниць про те, що після повномасштабного вторгнення 24 лютого, станом на 14 вересня, росія вбила 384 українські дитини, важко поранено ще 749 дітей. Також близько 14 мільйонів українців були змушені залишити домівки.

"За останні 200 днів російська війна забрала життя 5 767 мирних жителів. Це – відповідно до дуже консервативної та обережної оцінки Моніторингової місії ООН в Україні. Станом на серпень близько 9 тисяч українських захисників віддали життя в ім’я нашої свободи, демократії та незалежності", - повідомив український посол.

Читайте також: У Балаклії проводять ексгумацію двох убитих росіянами мирних жителів

Як повідомлялося, у ході контрнаступу Збройних Сил України у Харківській області з 6 вересня від російських загарбників було звільнено близько 8500 квадратних кілометрів території, близько 388 населених пунктів та близько 150 тис. людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-