Дискусіями щодо військового обліку жінок скористалися і вороги України – депутат

Дискусіями щодо військового обліку жінок скористалися і вороги України – депутат

Укрінформ
Зміни стосовно військового обліку жінок спричинили хвилю дискусій в суспільстві, що почали використовувати і наші вороги.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ заявив народний депутат, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, передає кореспондент Укрінформу.

«До 30 березня минулого року за чинним Законом «Про військовий обов’язок і військову службу» та Законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» перелік військово-облікових спеціальностей та споріднених з ними спеціальностей, які можуть заміщатися жінками, визначав Кабінет міністрів України. В березні минулого року у Верховній Раді ми вирішили спростити механізм і передали питання, які стосуються військового обліку жінок, на розгляд Міністерства оборони України», - пояснив Веніславський.

Читайте також: У Міноборони закликають не поширювати фейків про військовий облік жінок

Він додав, що далі Міноборони відповідно своїм наказом від 11 жовтня 2021 року затвердило перелік тих військових спеціальностей, що можуть заміщатися жінками, які мають такі самі військово-облікові спеціальності або споріднені професії і спеціальності.

«А потім на початку лютого вже цього року до цього наказу було внесено зміни, де трішки збільшився перелік військово-облікових спеціальностей. І це породило хвилю дискусії в суспільстві. І, в тому числі, наші вороги почали використовувати це, як ніби не вистачає чоловіків, які готові захищати Батьківщину», - зауважив народний депутат.

Веніславський підкреслив, що все це абсолютно не так, проблем з військовим обліком і з мобілізацію чоловіків немає.

«На сьогодні з військовим обліком і з мобілізацією чоловіків немає жодної проблеми. Щобільше, є достатньо велика кількість військовозобов’язаних чоловіків, які хочуть служити добровольцями, але на цю мить сектор безпеки і оборони не потребує такої кількості військовослужбовців. Тому навіть всіх тих чоловіків, хто хоче виконувати свій військовий обов’язок, на даний момент ми не мобілізуємо», - наголосив він.

Депутат звернув увагу на аспекти щодо постановки жінок на військовий облік і на гендерну дискусію з цього приводу.

«Дискусія в комітеті і в експертному середовищі точиться навколо статті 65 Конституції України, яка закріплює військовий обов’язок як обов’язок громадянина України безвідносно до статі. До речі, переважно представниці якраз жіночої частини парламенту наполягали, що необхідно зберегти обов’язковий характер військового обліку, тому що, ніби, досі є більше пільг для жінок і в цьому є якась дискримінація. Хоча чоловіча частина парламенту з цим на даний момент не погоджується. Я переконаний, що все ж таки ми закріпимо це саме як право жінок. Можливо з невеликими виключеннями», - підкреслив Веніславський.

Як повідомляв Укрінформ, термін постановки жінок на військовий облік перенесли на рік, а для самого обліку буде передбачено переважно добровільний порядок.

Обов’язок ставати на військовий облік буде поширюватися виключно на жінок, які мають військово-медичну професію або споріднену з професію військового медика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-