Військовий облік жінок відтермінували на рік – хочуть зробити добровільним

Військовий облік жінок відтермінували на рік – хочуть зробити добровільним

Укрінформ
Міністр оборони України Олексій Резніков у вівторок, 6 вересня, підписав наказ про відтермінування строків взяття жінок на військовий облік.

Як передає Укрінформ, про це заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила у Фейсбуці.

«Тепер вже офіційно Міністерство оборони України. Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає», - заявила Маляр.

Вона зауважила, що наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт Закону «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

За її словами, свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок носить виключно добровільний характер, Міноборони раніше направило до комітету.

«Разом з тим, розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ вчора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков», - заявила Маляр.

Читайте також: У Міноборони закликають не поширювати фейків про військовий облік жінок

Вона зазначила, що норма про обов’язкову постановку жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

За словами Маляр, цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання.

«Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 1 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним», - зазначила Маляр.

Читайте також: Обмежень у виїзді за кордон українських жінок не буде - Міноборони

Вона також повідомила, що робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується, тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує.

«Після прийняття відповідних змін до законодавства щодо виключно добровільного взяття на військовий облік жінок, необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде», - зазначила заступниця міністра оборони.

Як заявив Генеральний штаб, досвід розгортання всіх військових частин Збройних сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Як повідомляв Укрінформ, 31 серпня Міністерство оборони розробило й передало до парламенту пропозиції стосовно змін до закону про військовий обов’язок щодо добровільності постановки на військовий облік жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-