У Генштабі ЗСУ назвали ключовий чинник для перемоги у війні

У Генштабі ЗСУ назвали ключовий чинник для перемоги у війні

Укрінформ
Кампанія з визволення Криму є важливим, однак не єдиним фактором для перемоги України у розв'язаній росією війні.

Про це заявили Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та перший заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський у статті для Укрінформу «Перспективи забезпечення військової кампанії 2023 року: український погляд». 

На думку авторів, навіть за умови визволення півострова від російських загарбників залишається небезпека їх перебазування на інші території та нового етапу протистояння.

«Ніщо не може суттєво завадити болісному, але цілком реальному перебазуванню Чорноморського флоту до військово-морської бази Новоросійськ на східному узбережжі Чорного моря, і військова присутність агресора в регіоні буде збережена разом із загрозою ракетних ударів. Подібне можна припустити і для використання російською авіацією, наприклад, аеродромів Приморсько-Ахтарськ та Єйськ. Втрата значної кількості запасів матеріальних засобів для ЗС рф матиме лише тимчасовий ефект. Втрати в особовому складі й техніці, щонайменше в плані чисельності, росіяни з часом можуть поповнити», - наголошується в статті.

Читайте також: Для деокупації Криму потрібні нові оперативні угруповання та підтримка партнерів - Генштаб ЗСУ

Її автори вважають, що після 2023 року можна буде вести мову лише про новий етап протистояння з втратами життів, ресурсів та невизначеним результатом. Аби цього не сталося, Україна має протиставити противнику свою спроможність діяти подібним чином і на подібну дальність.

«Мова, звісно, про постачання партнерами України для ЗСУ систем озброєння або певних найменувань боєприпасів із відповідною дальністю дії. На увазі мається не тільки і не стільки певні найменування, такі як, наприклад, ракета MGM-140B ATACMS Block 1A для РСЗВ Himars. Має бути застосований комплексний підхід до переоснащення артилерії, ракетних військ, тактичної авіації і Військово-морських сил ЗС України та інших складових їх могутності. Обговорення повинно вестись стосовно створення або нарощування спроможностей, а не виключно про кількість озброєння і обладнання для бригад, що плануються до переоснащення», - наголошується в статті.

Читайте також: У Генштабі ЗСУ не виключають продовження воєнних дій в 2023 році

Автори звертають увагу на той факт, що російське суспільство не сприймає болісно втрати, невдачі та вартість цієї війни, оскільки не відчуває на собі її наслідків. Натомість успішні зусилля ЗСУ з фізичного перенесення бойових дій на територію тимчасово окупованого Криму продемонструвало, що ситуацію можна змінити.

"Завдання ЗС України на 2023 рік - зробити для росіян та в інших окупованих територіях ці відчуття гострішими, природнішими і цілком відчутними, попри значну відстань до цілей", - вважають автори статті.

Вони наголошують, що безкарності росіян потрібно покласти край. Все може кардинально змінитися при відповідному плануванні та правильній роботі з країнами-партнерами України.

«Комплексне, із належним перспективним баченням, оснащення і переоснащення ЗС України системами озброєння відповідної дальності дії повинні стати тим самим омріяним геймченджером. Тільки за умови вирівнювання балансу по досяжності засобів ураження і, таким чином, розхитування зазначеного центру тяжіння противника можна говорити про перелом у перебігу війни. За умови отримання відповідних засобів по-іншому стануть виглядати оперативні і стратегічні перспективи на 2023 рік. Наявність навіть самої загрози використання ЗС України засобів ураження відповідної досяжності буде примушувати рф по-іншому розглядати і природу, і перебіг, і результат нашого протистояння», - вважають Залужний і Забродський.

Читайте також: Україна очікує на танки Abrams від США та Leopard 2 від Німеччини - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, наступна зустріч Контактної групи з питань оборони України, так званий «Рамштайн-5», відбудеться 8 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Планується, що міністр оборони США Ллойд Остін особисто проведе засідання Контактної групи. Глава Пентагону запросив міністрів оборони та високопоставлених військових з усього світу для обговорення війни в Україні та різноманітних проблем безпеки, з якими стикаються союзники та партнери США.

Контактна група з питань оборони України була створена у квітні з ініціативи Сполучених Штатів. Перша зустріч відбулася в німецькому Рамштайні наприкінці квітня, після чого цей формат дістав назву «Рамштайн».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-