У Генштабі ЗСУ не виключають продовження воєнних дій в 2023 році

У Генштабі ЗСУ не виключають продовження воєнних дій в 2023 році

Укрінформ
Наразі існують всі підстави вважати, що широкомасштабна війна рф проти України, яка розпочалась 24 лютого, перетне календарні межі поточного року.

Про це в статті для Укрінформу «Як забезпечити воєнну кампанію у 2023 році: український погляд» зазначили головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та перший заступник голови Комітету ВР України з питань нацбезпеки, оборони і розвідки генерал-лейтенант Михайло Забродський. 

«Широкомасштабна війна, розв’язана рф проти України 24 лютого 2022 року, вже давно не вкладається в поняття локального конфлікту середньої інтенсивності. Це стосується і просторових показників, і кількості залучених військових сил, і переконливого переліку засобів ураження та іншого високотехнологічного обладнання, які притаманні цьому військовому протистоянню. Окремо стоїть питання тривалості зазначеного конфлікту. Адже ні в якому уявленні він вже не вкладається ані в рамки анонсованого російського “бліцкригу”, ані в тривалість активних фаз бойових дій у війнах початку 21-го сторіччя. В будь-якому випадку, тривалість війни вже вимірюється місяцями. І існують всі підстави вважати, що цей часовий рахунок перетне календарні межі 2022 року», - йдеться в статті.

Водночас зазначається, що ймовірними напрямками наступу російських військ є вихід на адмінкордон Донецької області, просування на Запорізькому напрямку, загроза розгортання бойових дій з території білорусі та повторна спроба оволодіння Києвом.

Читайте також: Данілов: Не буде швидкої перемоги, але це точно війна не на роки

«Певні оперативні перспективи для ворога проглядаються на Ізюмському і Бахмутському напрямках. Імовірною кінцевою метою таких дій може розглядатися вихід на адміністративний кордон Донецької області. Ще більш привабливою виглядає перспектива просування на Запорізькому напрямку. Вона забезпечує подальші дії на північ і створення прямої загрози оволодіння Запоріжжям та Дніпром, що в свою чергу призведе до втрати українською стороною контролю над значною частиною Лівобережної України. Не виключені з порядку денного і повернення до задуму захопити Київ та загроза повторного розгортання бойових дій з території республіки білорусь», - наголосили автори статті.

Крім того, на думку Залужного та Забродського, найбільше можливостей для ворога відкриває подальше просування на Південнобузькому напрямку з оперативного плацдарму на правому березі річки Дніпро. Успіх на Півдні, за умови його швидкого і вірного використання, може мати подвійний ефект. З одного боку – цілком реальні перспективи оволодіння Миколаєвом та Одесою. З іншого – створення загрозливого напрямку в бік Кривого Рогу, а в подальшому – і загрози центральним та західним регіонам України.

Підкреслюється, крім суто воєнного, такий характер стратегічних дій на сході і півдні України принесе рф додаткові політичні та економічні дивіденди. Серед них – забезпечення безпеки самопроголошених республік і логічне, хоч і запізніле завершення так званої “спеціальної операції”, унеможливлення доступу України до Чорного моря, контроль над ключовим елементом енергетичної системи країни – Південноукраїнською АЕС тощо.

Читайте також: Засідання Ставки: Зеленському доповіли про успіхи у знищенні сил ворога

Водночас автори статті назвали глобальні проблеми для рф, які можуть стати на заваді згаданих планів. Серед них - міжнародна ізоляція, частковий економічний тиск у вигляді міжнародних санкцій, складнощі із загальною мобілізацією та нестача сучасного озброєння і обладнання, яка з часом для рф буде лише гострішою.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні запроваджено воєнний стан, оголошено загальну мобілізацію, країна дає відсіч загарбникам.

Також Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-