В Україні розслідують близько 32 000 воєнних злочинів росіян

В Україні розслідують близько 32 000 воєнних злочинів росіян

Укрінформ
Українські правоохоронці розслідують близько 32 тисячі воєнних злочинів, вчинених росіянами в Україні, 160 особам висунуті обвинувачення.

Про це розповів Генеральний прокурор Андрій Костін під час дискусії у рамках відкриття виставки Russian Warcrimes у Брюcселі, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні ми вже розслідуємо близько 32 тисяч випадків воєнних злочинів, 160 особам були вже висунуті обвинувачення, включаючи 15 російських військовополонених», - сказав він і додав, що 9 осіб було вже засуджено.

Читайте також: Воєнні злочини в Україні: СБУ оголосила підозри ще двом російським генералам

Загалом, за його даними, наразі задокументовано більше 46 тисяч злочинів, спричинених російською агресією, які призвели до загибелі щонайменше семи тисяч людей, включаючи 382 дітей, і це без урахування вбитих українців на тимчасово захоплених територіях, де їх може бути десятки тисяч.

Також генпрокурор зауважив, що більше 40 тисяч об’єктів цивільної й критичної інфраструктури були зруйновані або серйозно пошкоджені варварськими діями росії.

Читайте також: В ОП закликають підтримати міжнародний трибунал для росії

«Ми вже задокументували такі варварські тактики ведення воєнних дій (росіянами – ред.), як масові вбивства, ґвалтування, сексуальне насильство, примусова депортація, катування, обстріли цивільних об’єктів, освітніх закладів, лікарень та житлових будинків», - зазначив Костін.

У той же час він наголосив на важливості створення міжнародного спеціального суду для притягнення всіх винних осіб до відповідальності, а також необхідності конфіскації активів російських олігархів за кордоном для відновлення України.

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення Спеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності керівництво, членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Проєкт Russian War Crimes реалізується Фондом Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у партнерстві з Офісом Президента України, Представництвом України при ЄС та Центром європейської політики, Українським громадським центром.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-