Воєнні злочини в Україні: СБУ оголосила підозри ще двом російським генералам

Воєнні злочини в Україні: СБУ оголосила підозри ще двом російським генералам

Укрінформ
СБУ зібрала докази щодо воєнних злочинів двох російських генералів. Йдеться про генерал-полковника Александра Чайко, командувача східного військового округу рф, та Есседуллу Абачева, командувача 2-го армійського корпусу «народної міліції лнр».

Про це Служба безпеки України повідомила на своєму сайті, передає Укрінформ. 

«Чайко брав безпосередню участь у плануванні, підготовці та вторгненні загарбників на територію північних регіонів України на початку повномасштабної агресії рф. Очолюючи окупаційне угруповання «схід», він керував діями підпорядкованих підрозділів під час спроби захоплення Києва», - зазначається у повідомленні.

За даними слідства, щоб уникнути вогневого ураження у ході контрнаступу ЗСУ, російський генерал облаштував свій штаб у захопленому дитячому садочку у селищі Здвижівка Бучанського району. А на стадіоні однієї з місцевих шкіл він вручав своїм підлеглим нагороди за вчинення військових злочинів на Київщині.

На підставі зібраних доказів високопосадовець рф обвинувачується за:

  • ​ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України),
  • ​ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Служба безпеки також зібрала беззаперечні докази воєнних злочинів, вчинених генерал-майором Еседдулою Абачевим. На початку повномасштабного вторгнення його призначили так званим «командувачем 2-го армійського корпусу народної міліції лнр», який підпорядкований 12-му командуванню резерву південного військового округу країни-агресора.

«Зловмисник керував діями загарбників на східному напрямку. Задокументовано його перебування та участь у бойових діях проти українських військ у районах Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Рубіжного та інших населених пунктів Луганщини», - повідомили в СБУ.

Читайте також: Повідомили про підозру генералу рф, який наказав обстрілювати Запоріжжя

За вчинення воєнних злочинів на сході України рішенням вищого керівництва рф йому присвоєно звання «героя росії» та «героя лнр».

Слідчі Служби безпеки повідомили зловмиснику про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ​ч. 3 ст. 110 (вчинення умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб).

Як повідомляв Укрінформ, ​​за матеріалами Служби безпеки України суд призначив 15 років тюрми зраднику, який «охороняв» для рф захоплені мости на Запоріжжі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-