Пікети та перформанси: як у Криму чинять спротив окупантам

Пікети та перформанси: як у Криму чинять спротив окупантам

Укрінформ
У Криму сформувався різний формат спротиву окупантам з боку українських громадян – це, зокрема, одиночні пікети, акції-перформанси, ширення інформації та відео у соцмережах, плакатів у публічних місцях, висловлювання проти війни у побутовому спілкуванні.

Про це під час брифінгу заявила постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, повідомляє Укрінформ.

«Якщо говорити про формати спротиву, ми поділяємо їх на кілька категорій», - зазначила Ташева.

Вона відзначила, що відразу після початку повномасштабного вторгнення відбувалися одиночні пікети на головних площах міст.

Представниця розповіла, що у соцмережах активно поширюються відео антивоєнного характеру чи з правдивою інформацією про війну – це теж один із дієвих механізмів спротиву. Зазвичай окупанти затримують авторів і видаляють відео, але копії все одно зберігаються в мережі, каже Ташева.

Читайте також: Тривожна валізка, «дві стіни» чи укриття: українська влада радить кримчанам подбати про безпеку

Люди поширюють правду про війну в особистих соцмережах або листуванні. За «антивоєнне» інтерв’ю для українського медіа заарештували на 15 діб кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова. У травні цього року 23-річна дівчина із Севастополя на своїй сторінці в соцмережі вказала напрям затонулому російському крейсеру «москва». Її змусили сплатити штраф і записати під примусом та погрозами так зване відеовибачення, розповіла Ташева.

Активісти розклеюють плакати у публічних місцях та поширюють друковані матеріали, роблять написи на стінах, білбордах. Також у тимчасово окупованому Криму почав діяти рух опору окупантам «Жовта стрічка»: люди зав’язують жовті стрічки та розклеюють проукраїнські плакати.

Ташева також навела приклад, коли покарали за антивоєнне висловлювання вчительку однієї зі шкіл Джанкоя - Сусанну Безазієву. Вчительку оштрафували та змусили звільнитися за спілкування з учнями на перерві. Вона сказала, що російська війна проти України протиправна, і росіяни просто вбивають українців.

Читайте також: На карті «бавовни» у Криму вже 45 позначок

«Також помітно, що люди регулярно знищують російські пропагандистські матеріали – псують, пошкоджують і навіть знищують пропагандистські банери... Таких випадків дуже багато», - розповіла постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим.

Відбуваються акції прямої дії проти війни. Тут вона згадала про справу кримського художника Богдана Зізи, який 16 травня 2022 року облив синьою та жовтою фарбами двері та фасад будівлі окупаційної адміністрації Євпаторії, після чого кинув у будівлю коктейль із легкозаймистою сумішшю – на знак протесту проти повномасштабної війни. Того ж дня окупанти заарештували його. Богдана катували та погрожували йому, під тиском змусили записати на відео так зване зізнання. Спершу художника оштрафували, а згодом звинуватили в умисному знищенні чи пошкодженні майна, замаху на тероризм і вандалізм. Наразі художник перебуває в ув’язненні.

Як повідомляв Укрінформ, за словами Ташевої, у тимчасово окупованому Криму дедалі більше громадян відкрито демонструють підтримку України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-