В окупованій Євпаторії зник художник, затриманий після облиття фарбами адмінбудівлі

В окупованій Євпаторії зник художник, затриманий після облиття фарбами адмінбудівлі

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму зник після затримання художник, який 16 травня облив жовтою і блакитної фарбою адміністративну будівлю в Євпаторії.

Про це повідомила у Фейсбуці уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

"У тимчасово окупованому Криму продовжується практика насильницьких зникнень громадських активістів, незгодних з діями рашистських загарбників. Художник Богдан Зіза, який 16 травня 2022 року у Євпаторії облив "міську адміністрацію" жовтою і блакитною фарбами та кинув у будівлю "коктейль Молотова", зник після затримання", - йдеться у повідомленні.

Денісова зазначила, що в день зникнення художника окупанти поширили через кримські ЗМІ та телеграм-канали відео, на якому Зіза у розірваній футболці тремтячим голосом "вибачається за свій вчинок". "Було помітно, що текст він читає під примусом, не виключено, що до нього були застосовані тортури", - зауважила омбудсмен.

Читайте також: Облиті жовтою і блакитною фарбою двері адмінбудівлі у Криму розцінили як теракт

За її словами, від моменту затримання друзі та правозахисники намагаються знайти Зізу, проте встановити місце його знаходження не вдалося. На сайті "міського суду" Євпаторії інформації про арешт або розгляд адміністративної справи немає.

Вона наголосила, що такими діями окупанти порушують положення Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно з якою кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Європейської конвенції з прав людини.

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну з проханням врахувати ці факти.

Читайте також: У Криму загарбники відновлюють боєздатність підрозділів

Як повідомлялося, раніше ФСБ рф заявила про відкриття кримінальної справи про замах на скоєння теракту стосовно 27-річного жителя Євпаторії, обвинуваченого в тому, що він облив будівлю "міськадміністрації" фарбою синього та жовтого кольорів та нібито намагався влаштувати підпал.

Фото: Людмила Денісова, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-