Війна в Україні вступає у нову фазу, баланс сил на фронті змінюється - Боррель

Війна в Україні вступає у нову фазу, баланс сил на фронті змінюється - Боррель

Укрінформ
Війна в Україні вступає у нову фазу. Військова допомога з боку країн Заходу дозволила Україні зупинити російський наступ та змінити баланс сил на фронті.

Про це сьогодні у власному блозі написав високий представник ЄС Жозеп Боррель. Як повідомляє Укрінформ, цей матеріал оприлюднений у День Незалежності України на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«За шість місяців цієї війни росія окупувала двадцять відсотків території Україну та значну частину Чорноморського узбережжя. Водночас зараз війна очевидно вступає у нову фазу. Також, завдяки військовій допомозі Заходу, Україна змогла зупинити російський наступ та, за останніми повідомленнями, звільнити певні регіони, особливо на Півдні країни поблизу Херсону. Відбулися декілька ефективних атак та склади боєприпасів та на військові бази глибоко в межах територій, що незаконно окуповані росією», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: Зеленський: Нас чекають на окупованих територіях, а якщо чекають – ми повернемось

Він додав, що ці атаки мали безсумнівний символічний та психологічний вплив на російські сили вторгнення, та одночасно сприяли зміцненню моралі українців.

«Баланс сил на місцях, схоже, змінюється. Українці, як ніколи раніше, рішуче налаштовані повернути свою національну територію у повному обсязі, як Президент Зеленський заявив вчора на Кримському форумі (Кримська платформа – ред.) Тож ми маємо бути чіткими: Україна заслуговує на продовження нашої допомоги, щоб зробити саме це. У ці дні важливо пам’ятати, що російська агресія проти України розпочалася не 24 лютого, але з дати протиправної анексії Кримського півострова», - наголосив Боррель.

Як вже повідомлялося, ЄС вперше у власній історії надав військову допомогу країні, що перебуває у відкритому конфлікті. Від початку російського вторгнення в рамках так званого Європейського фонду миру ЄС виділив Україні п’ять траншів допомоги на загальну суму у 2,5 мільярда євро. Переважна частина цієї суми спрямована на закупівлю західного озброєння для забезпечення здатності України до самооборони, решта – на фінансування у постачанні пального, засобів захисту та медичного обладнання.

Читайте також: NASAMS і багато іншого: у Пентагоні розповіли про новий пакет допомоги для України

За оцінкою Євроінституцій, військова допомога, яку Україна отримує від європейських країн на двосторонній основі, значно перевищує цю суму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-