Кислиця в ООН пояснив, чому загарбники не хочуть пускати місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Кислиця в ООН пояснив, чому загарбники не хочуть пускати місію МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Укрінформ
Будь-яка місія МАГАТЕ, яка відвідає Запорізьку АЕС, відразу зафіксує порушення вимог щодо безпеки, тому росія уникає відповідальності.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН у вівторок, скликаному на запит росії, передає кореспондент Укрінформу.

«Очевидно, що будь-яка місія, будь то МАГАТЕ чи ООН, перебуваючи на станції, зафіксує кричущі порушення норм і вимог ядерної безпеки. Тому росія намагається уникнути відповідальності. Але це їй не вдасться», - сказав він.

Читайте також: Боррель виступає за демілітаризацію ЗАЕС і закликає МАГАТЕ відвідати станцію

Кислиця зазначив, що Україна вітає готовність гендиректора МАГАТЕ направити міжнародну місію на окуповану ЗАЕС, і «цей візит має бути проведений у суворій відповідності до національного законодавства України та при повному дотриманні її міжнародних зобов'язань».

Україна також наполегливо закликає МАГАТЕ розглянути питання про постійну присутність своїх експертів на АЕС, поки компетентна українська влада не відновить повний контроль над ядерним об'єктом, зазначив він.

Читайте також: ЗАЕС не може бути відрізана від української електромережі - заступниця генсека ООН

За його словами, «окупанти навчили деяких заручників того, що вони повинні говорити та що вони повинні показувати МАГАТЕ». Тому важливо провести місію таким чином, щоб міжнародне співтовариство змогло побачити «реальну ситуацію, а не російську театральну виставу».

«росія перетворює питання ядерної безпеки на об'єкті на фарс, цирк»,- зазначив він.

Читайте також: Світ має ставити росії ультиматуми, щоб загарбники залишили ЗАЕС – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, російська федерація запросила проведення 23 серпня термінового засідання Радбезу ООН «щодо ситуації навколо Запорізької АЕС», аби інформаційно перебити заплановане на 24 серпня обговорення в РБ наслідків російської агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-