ЗАЕС не може бути відрізана від української електромережі - заступниця генсека ООН

ЗАЕС не може бути відрізана від української електромережі - заступниця генсека ООН

Укрінформ
Електроенергія, яку виробляє Запорізька АЕС, належить Україні, наголосила заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло на засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, вона наголосила на недопущенні відключення ЗАЕС від української електромережі.

Дікарло нагадала, що Генсек ООН нещодавно провів телефонну розмову з міністром оборони рф сергієм шойгу, з яким обговорив необхідність допущення росією місії МАГАТЕ на станцію для оцінки шкоди, заподіяної їй воєнними діями, та вжиття заходів безпеки. Вона також нагадала, що така місія може бути організована з Києва, який має для цього всі можливості.

Читайте також: Світ має ставити росії ультиматуми, щоб загарбники залишили ЗАЕС – Зеленський

Заступниця Генсека наголосила, що станція не може використовуватися як частина воєнних дій.

«Ми можемо зіткнути з катастрофою, якщо воєнні дії біля ЗАЕС триватимуть... - сказала вона. - Ядерний інцидент може стати катастрофічним не лише для України, а й усього регіону і за його межами».

Читайте також: росіяни обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу – розвідка

Як повідомляв Укрінформ, російська федерація запросила проведення 23 серпня термінового засідання Радбезу ООН «щодо ситуації навколо Запорізької АЕС», аби інформаційно перебити заплановане на 24 серпня обговорення в РБ наслідків російської агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-