росіяни обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу – розвідка

росіяни обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу – розвідка

Укрінформ
російські загарбники обстрілюють золовідвали Запорізької теплової електростанції, щоб підняти хмари радіоактивного пилу.

 Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє у Телеграмі.

Як зазначається, російські війська використовують новий метод створення потрібної «картинки» на Запорізькій атомній станції для маніпуляції думкою громадськості та впливу на світове співтовариство. Мінометні обстріли передмість Енергодара віднедавна мають конкретну ціль: золовідвали Запорізької ТЕС.

«Це місця складування золи, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. Ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин та рівень радіації, що мінімум у 2,5 раза перевищує природний фон. При висиханні утворюють пил, який здатен переміщуватися на значні відстані», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Зеленський: росія має нахабство збирати Радбез ООН, щоб обговорити власний терор на ЗАЕС

Внаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, які розносяться вітром по околицях Енергодара. Моніторинг радіаційного фону, який здійснюється поблизу атомної станції, вказує на підвищення рівня радіації. загарбники намагаються представити ці дані як результати міфічних «обстрілів з боку ЗСУ».

Як повідомлялося, Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. Із 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Читайте також: Запорізька АЕС продовжує працювати із ризиком для безпечного функціонування - Енергоатом

5-6 серпня загарбники обстріляли інфраструктуру ЗАЕС. Зокрема, російські військові завдали ракетного удару по ЗАЕС поблизу сухого сховища з ядерними відходами, де зберігається 174 контейнери, в кожному з яких - по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної ситуації або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-