Світ має ставити росії ультиматуми, щоб загарбники залишили ЗАЕС – Зеленський

Світ має ставити росії ультиматуми, щоб загарбники залишили ЗАЕС – Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наполягає, що небезпека від дій російських загарбників на території Запорізької атомної електростанції залишається стовідсотковою, тому міжнародна спільнота має ультимативно вимагати від росії вивести звідти свою техніку, людей і забрати

Про це він заявив на пресконференції у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«росія повинна вийти, окупант повинен просто вийти з території АЕС. Це зараз не відноситься вже до війни, це не тільки питання війни, а питання небезпеки для всього світу. Тому треба вийти, примусово, політично треба тиснути на росію і їм давати ультиматум від міжнародної спільноти, що вони повинні вийти», - сказав Зеленський.

На його думку, окупація росіянами Енергодара – це питання війни, а "вийти зі станції вони повинні, і вивести техніку відповідну, бомби, зброю і людей, які до станції не мають жодного відношення".

Президент розповів, що зараз на станції перебувають професіонали, які є громадянами України, АЕС працює, і викидів не було. За словами глави держави, цих людей вдалося залишити «не завдяки нам або світу, а завдяки тому, що це професійні люди, а в окупантів таких людей не було».

Водночас Зеленський проінформував, що були спроби загарбників від’єднати станцію від мереж, але не склалося.

«Будемо вірити, що вони почули, що це небезпека для всього світу», - додав він.

Також глава держави розповів, що, за наявною в нього інформацією, росіяни щось завозили на станцію, але не давали дивитися, що саме, тому небезпека залишається стовідсотково.

«Небезпека стовідсоткова! Навіть не 99%, а 100%, тому що ми не контролюємо те, що там відбувається… Усе, що завгодно, може бути: замінування, вибухи і небезпечне від’єднання від наших мереж і підключення на потік в інший напрямок. Це може призвести до трагедії для всього світу», - пояснив Президент.

Читайте також: Запорізька АЕС продовжує працювати із ризиком для безпечного функціонування - Енергоатом

У цьому контексті він нагадав, що на ЗАЕС має приїхати місія МАГАТЕ, підкреслив, що потрапити туди вона може тільки через територію, підконтрольну Україні.

«Ми знаємо, що були, скажемо так, «пропозиції», щоби представники МАГАТЕ їхали з окупованого Криму, ми сказали, що якщо так відбудеться, то більше МАГАТЕ до нас не приїде, бо це порушення українського законодавства. Ми раді, що всі цивілізовані люди нас почули, і зараз ми очікуємо їх (експертів МАГАТЕ - ред.) приїзду. Ми готові зробити безпечний коридор, щоб вони поїхали до поки що окупованої території», - зауважив Зеленський.

Читайте також: З міжнародної місії може початися відновлення повної безпеки на ЗАЕС - Президент

Як повідомлялося, ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. Із 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-