росія використовує ядерний об'єкт ЗАЕС як плацдарм для війни – Штати в ООН

росія використовує ядерний об'єкт ЗАЕС як плацдарм для війни – Штати в ООН

Укрінформ
російська федерація, захопивши контроль над Запорізькою АЕС, використовує ядерний об'єкт як плацдарм для ведення війни, заявив заступник постпреда США при ООН Річард Міллс на засіданні Ради Безпеки ООН у вівторок.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, він поставив риторичне запитання: чому росія використовує ЗАЕС для воєнних дій?

«На ці питання може відповісти тільки президент путін та члени російської делегації, які сидять тут сьогодні, - сказав Міллс. - Тільки вони здатні пояснити, чому росія вважає, що може силою перекроювати міжнародні кордони в порушення Статуту ООН. Тільки вони можуть відповісти за ті звірства, які вони вчинили проти українського народу».

Читайте також: МЗС Мальти: російська агресія – це напад на основоположні принципи ООН та міжнародного права

Він нагадав про бомбардування росією шкіл і лікарень, убивства працівників гуманітарної сфери та журналістів «шляхом екзекуції», насильницькі депортації українського цивільного населення і так звані «фільтраційні» операції.

«Тільки вони можуть пояснити, чому їхні війська бездумно атакували й захопили контроль над станцією, поставивши нас на межу ядерної катастрофи», - додав постпред США.

Читайте також: ЗАЕС не може бути відрізана від української електромережі - заступниця генсека ООН

Він нагадав про твіт російського посла у Відні, який написав: «ніякої пощади українському народові».

За словами постпреда, росія повинна негайно виконати рекомендацію Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша і створити демілітаризовану зону в прилеглій до станції зоні. Це, зокрема, дасть змогу групі експертів МАГАТЕ відвідати на об'єкт, провести інспекцію й оцінити стан безпеки.

Читайте також: Світ має ставити росії ультиматуми, щоб загарбники залишили ЗАЕС – Зеленський

Він підкреслив, що росія має погодитися на відвідування об'єкта місією МАГАТЕ «таким чином, щоб поважати суверенітет України», тобто з Києва.

Міллс закликав росію напередодні Дня Незалежності України «не бомбити школи, лікарні, дитсадки чи будинки престарілих».

«Ми продовжуватимемо домагатися притягнення до відповідальності за будь-які порушення міжнародного права», - додав він.

Читайте також: росіяни обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу – розвідка

Як повідомляв Укрінформ, російська федерація запросила проведення 23 серпня термінового засідання Радбезу ООН «щодо ситуації навколо Запорізької АЕС», аби інформаційно перебити заплановане на 24 серпня обговорення в РБ наслідків російської агресії проти України.

Фото: Sergei Ilnitsky/EPA/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-