Порушення радіаційної та пожежної безпеки: Запорізька АЕС продовжує працювати з ризиком

Порушення радіаційної та пожежної безпеки: Запорізька АЕС продовжує працювати з ризиком

Укрінформ
Станом на ранок 21 серпня, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це НАЕК «Енергоатом» повідомляє в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Станом на 8:00 21 серпня 2022 року, Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції», — йдеться в повідомленні.

Зокрема, 20 серпня внаслідок обстрілів пошкоджень зазнала одна з перехідних галерей, якою персонал іде зі спецкорпусів до енергоблоків (естакада), в будівлі вибиті вікна.

13 серпня був пошкоджений відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

11 серпня окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

Як зазначають у компанії, український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб вітчизняної енергосистеми.

Проте загроза фізичній безпеці станції залишається.

Читайте також: У Британії та США заявляють, що витік радіації на ЗАЕС буде порушенням статті 5 статуту НАТО

Як повідомлялося, за інформацією ГУР Міністерства оборони України, представники окупаційного керівництва Запорізькою атомною електростанцією продовжили «короткотривалі вихідні» для українського персоналу. На відміну від попереднього розпорядження, тепер це стосується також оперативних чергових. У ГУР уточнили, що тривалість «вихідних» не уточнюється. Натомість, на станцію повернули частину представників росатома. Також на ЗАЕС залишається контингент окупаційних військ та велика кількість зброї та боєприпасів. Зазначається, що ці заходи можуть свідчити про намір окупантів відключити станцію від українських електромереж та живлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-