На ЗАЕС повернули частину представників «росатому» - розвідка

На ЗАЕС повернули частину представників «росатому» - розвідка

Укрінформ
Представники окупаційного керівництва Запорізької АЕС продовжили «короткотривалі вихідні» для українського персоналу - тепер це стосується й оперативних чергових.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони, передає Укрінформ.

У ГУР указали, що тривалість «вихідних» не уточнюється. Натомість на станцію повернули частину представників «росатому». Також на ЗАЕС залишається контингент окупаційних військ та велика кількість зброї й боєприпасів.

Зазначається, що ці заходи можуть свідчити про намір окупантів відключити АЕС від українських електромереж – так зване «виведення в нуль». У такому разі станція на певний час залишиться без електроживлення. Аварійне електропостачання здійснюватиметься за рахунок дизельних підстанцій.

Читайте також: Працівників ЗАЕС, які знімалися у проросійських відеопостановках, звільнять з роботи

Як пояснили в розвідці, це створює потенційну небезпеку, оскільки збільшується імовірність виникнення критичних ситуацій, що, схоже, і є головною метою умисних дій російських загарбників на українському ядерному об'єкті.

Як повідомляв Укрінформ, із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Читайте також: У Британії та США заявляють, що витік радіації на ЗАЕС буде порушенням статті 5 статуту НАТО

Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива.

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська з території Запорізької АЕС та всієї України. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також закликав вивести російські війська із Запорізької АЕС та направити туди місію МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-