У Британії та США заявляють, що витік радіації на ЗАЕС буде порушенням статті 5 статуту НАТО

У Британії та США заявляють, що витік радіації на ЗАЕС буде порушенням статті 5 статуту НАТО

Укрінформ
Голова спецкомітету з оборони палати громад Великої Британії Тобіас Еллвуд заявив, що у разі витоку радіації через можливу атаку рф на Запорізьку АЕС, НАТО має задіяти статтю 5 свого статуту. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Твіттер Еллвуда.

«Будь-яке навмисне пошкодження, що спричинить потенційний витік радіації на українському ядерному реакторі, стане порушенням статті 5 НАТО», - зазначив Еллвуд.

Читайте також: В Енергодар доставили 25 000 таблеток калію йодиду на випадок аварії на ЗАЕС

Член палати представників конгресу США Адам Кінзінгер рішуче підтримав заяву британського парламентарія. «Дійсно, це навіть не підлягає дискусії. Будь-який витік радіації вбиватиме людей у країнах НАТО. Це автоматично задіює статтю 5», – написав Кінзінгер.

Згідно зі статтею 5 статуту, у разі збройного нападу на будь-яку з держав НАТО, усі інші члени Альянсу вважатимуть цей акт нападом на них усіх.

Як повідомляв Укрінформ, із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

Читайте також: Працівників ЗАЕС, які знімалися у проросійських відеопостановках, звільнять з роботи

Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС.

ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України.

Своєю чергою, на базі Енергоатома було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Читайте також: З міжнародної місії може початися відновлення повної безпеки на ЗАЕС - Президент

Енергоатом поширив у своєму Телеграмі заяви Еллвуда та Кінзінгера.

Зі свого боку, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав вивести російські війська із Запорізької АЕС та направити туди місію МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-