Президент створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції Криму

Президент створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції Криму

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Відповідний указ №579/2022 опубліковано на офіційному сайті глави Української держави, повідомляє Укрінформ.

У документі зазначається, що Консультативна рада – консультативно-дорадчий орган при Президентові України.

Основними завданнями новоствореної ради є підготовка з урахуванням положень Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АРК та міста Севастополя, затвердженої Указом Президента України від 24 березня 2021 року № 117/2021, та внесення в установленому порядку пропозицій щодо пріоритетів діяльності, у тому числі в медах Кримської платформи, з питань деокупації, реінтеграції та відновлення територіальної цілісності України, захисту прав та інтересів українців, подолання наслідків і відшкодування шкоди, завданої Українській держав, її громадянам та юридичним особам у зв'язку зі збройною агресією та тимчасовою окупацією російською федерацією частини території України. А також - участь у виробленні позиції України з ключових напрямів діяльності "Кримської платформи"; підготовка пропозицій щодо удосконалення законодавства з питань, що стосуються деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Криму та міста Севастополя.

Читайте також: Кримськотатарський ресурсний центр презентує ролик про Крим

Головою Консультативної ради є Президент України, секретарем – постійний представник глави Української держави в Автономній Республіці Крим. Персональний склад Консультативної ради затверджує Президент України.

Як повідомлялося, у лютому-березні 2014 року в містах Криму відбувалися організовані антиукраїнські виступи, блокада і захоплення стратегічних об'єктів півострова і військових частин Збройних сил України підрозділами російської армії у деяких випадках під прикриттям окремих цивільних осіб і новостворених спецслужбами рф "загонів самооборони Криму", що поклало початок окупації Криму росією.

Читайте також: На саміт Кримської платформи запросять 48 країн і представників Азії, Латинської Америки й Африки

Про "приєднання" Автономної Республіки Крим та Севастополя до росії москва оголосила 18 березня 2014 року за результатами незаконного "референдуму про статус Криму", що відбувся 16 березня.

Окупація Криму, як і псевдореферендум, не визнаються Україною і більшістю іноземних держав, Генеральною Асамблеєю ООН, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії. Згідно з Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" територія Кримського півострова вважається тимчасово окупованою територією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-