У комісії ООН з розслідування порушень в Україні ухилилися від відповіді, чи займатимуться Оленівкою

У комісії ООН з розслідування порушень в Україні ухилилися від відповіді, чи займатимуться Оленівкою

Укрінформ
У незалежній міжнародній комісії ООН з розслідування порушень в Україні ухилилися від відповіді на питання, чи займатиметься вона розслідуванням обставин масового вбивства українських військовополонених в Оленівці.

Це випливає з реакції цього міжнародного органу розслідування на інформаційний запит Укрінформу.

У запиті нагадувалося про те, що генсек ООН Антоніу Гутерреш ініціював місію зі встановлення фактів у зв'язку з вибухом в колонії в Оленівці, та містилося запитання, чи братиме незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні участь у розслідуванні цієї трагедії.

"Що стосується вашого запиту, ми хотіли б звернути вашу увагу на заяву генерального секретаря Антоніу Гутерреша від 3 серпня про його рішення запустити місію зі встановлення фактів відповідно до його компетенцій та повноважень. Наразі готується технічне завдання для цієї місії зі встановлення фактів. Воно буде передано уряду російської федерації та уряду України", - відповіли в місії на поставлене агентством питання.

Читайте також: Військовополонених в Оленівці катували, щоб зламати і використати для роспропаганди - ГУР

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня на території колишньої колонії в тимчасово окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, де росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. Загинули щонайменше 50 полонених. За даними СБУ, росіяни могли влаштувати теракт шляхом підриву вибухівки, закладеної всередині приміщення.

3 серпня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш повідомив про ініціацію місії зі встановлення фактів у зв'язку з масовим вбивством українських військовополонених в колонії в Оленівці. За його словами, наразі відбувається підготовка технічного завдання для цієї місії, яке буде передано урядам рф та України.

Читайте також: «Оленівка- новий Освенцим»: родичі полонених азовців закликали світ звернути увагу на трагедію

Заснована 4 березня незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні (Independent International Commission of Inquiry on Ukraine) є органом, уповноваженим Радою з прав людини ООН, серед іншого, розслідувати всі ймовірні порушення та утиски прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права, а також пов’язані з ними злочини, в контексті агресії проти України з боку російської федерації.

Базований у Відні орган з розслідування також отримав запит на встановлення, де це можливо, осіб та структур, відповідальних за порушення прав людини та пов’язані з ними злочини, скоєні в Україні, для притягнення їх до відповідальності.

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-