ЄС засуджує воєнні дії росії поблизу Запорізької АЕС

ЄС засуджує воєнні дії росії поблизу Запорізької АЕС

Укрінформ
Європейський Союз засудив воєнні дії російських військ поблизу Запорізької АЕС.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на допис у Твітері Верховного представника ЄС Жозепа Борреля.

«ЄС засуджує воєнну діяльність росії навколо Запорізької атомної електростанції. Це є серйозним і безвідповідальним порушенням правил ядерної безпеки та ще одним прикладом нехтування росією міжнародними нормами. МАГАТЕ має отримати доступ до станції», – написав голова зовнішньополітичного відомства Євросоюзу.

Читайте також: Мер Енергодара не виключає, що росіяни замінували Запорізьку АЕС

Як повідомлялося, 5 серпня російські війська двічі здійснили обстріл у бік Запорізької АЕС. О 14.30 зафіксовані три вибухи біля промислового майданчика станції. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Увечері загарбники вдруге обстріляли Запорізьку АЕС, зафіксовані три влучання на майданчик станції. Також 5 серпня ЗАЕС відключила від мережі один із трьох енергоблоків через російські обстріли.

За даними Енергоатому, станом на ранок 6 серпня, ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Ворожий вогонь завдав серйозних пошкоджень азотно-кисневій станції та об‘єднаному допоміжному корпусу. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Київ неодноразово попереджав, що російські війська здійснюють «ядерний шантаж».

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив днями, що найбільша в Європі атомна електростанція повністю вийшла з-під контролю.

Запорізька АЕС захоплена російськими військами 4 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-