Єнін не виключає, що роль білорусі у військовій агресії рф може бути активнішою

Єнін не виключає, що роль білорусі у військовій агресії рф може бути активнішою

Укрінформ
білорусь – це молодша сестра рф, і вона уже давно приєдналася до російської агресії проти України; при цьому роль республіки білорусь щодо цього може бути ще активнішою.

Про це в інтерв’ю виданню «Teлеграф» заявив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, передає Укрінформ.

«білорусь це молодша сестричка росії. білоруська влада вже надала свою територію і для транзиту військ, і для ракетно-артилерійських обстрілів, і для лікування поранених, і навіть для вивезення награбованого росією. За всіма законами війни, білорусь вже давно приєдналась до військової агресії. Але роль білорусі може бути ще активнішою», - сказав він.

Читайте також: лукашенко активно намагається просувати «Мінськ-3» - ЦПД

За його словами, білоруський диктатор олександр лукашенко усіляко уникає більш активного втягування у російську війну проти України.

«Але нам не потрібно заспокоювати себе, що йому це буде вдаватись безкінечно. Ми не виключаємо, що росія може дотиснути білорусь і саме тому ми маємо виходити з найгірших сценаріїв», - поінформував Єнін.

Читайте також: Fitch знизило рейтинг білорусі до «обмеженого дефолту»

Чиновник уточнив, що кожен день на контролі військового командування, РНБО, керівництва держави та уряду відбувається посилення інженерного обладнання оборони і Києва, і Київської області, а також інших суміжних з білоруссю областей.

«Ми максимально посилили і адміністративний, і контррозвідувальний режим на північних кордонах. І це не лише про близько сотні додаткових блок-постів. Інколи це окремі спеціальні військові операції, спрямовані на відпрацювання підозрілих елементів серед місцевого населення, розшуку військовослужбовців рф, які якимось дивом залишились на звільнених від окупанта територіях», - зазначив посадовець.

Представник МВС заявив, що наразі правоохоронці опрацьовують величезні масиви оперативної інформації, спрямовані на пошук колаборантів, і шукають схрони зброї та потенційних прибічників російської влади серед українського населення. «І як не дивно, але навіть на звільнених від окупанта територіях, такі люди знаходяться», - поінформував він.

Читайте також: США в ОБСЄ: білорусь є співагресором, попри відсутність її військ в Україні

Перший заступник очільника МВС сказав і про те, що Україна від наших і партнерських розвідок отримує інформацію про те, що зі сторони білорусі з високою ймовірністю можуть заходити ДРГ.

У цих ДРГ можуть бути дуже різноманітні завдання — від аналізу транспортних шляхів і моделювання можливих напрямків просування важкої техніки до вивчення рівня оснащеності українських інженерних споруд, підготовки диверсій, знаходження спільників серед місцевого населення до підготовки терактів на об’єктах інфраструктури або поблизу військових частин.

«Вони вже не заходять з російськими мобільними картками. Часом вони навіть можуть спілкуватись українською мовою, оскільки представників ДРГ можуть підбирати серед мешканців тимчасово окупованих територій на сході. Але все одно вони видають себе», - зазначив він.

Окремо Єнін уточнив, що на гарячу лінію МВС у перші місяці надійшло уже більше 3 мільйонів дзвінків щодо цього. «І інформація від наших пильних громадян – це одне з основних джерел виявлення і знешкодження таких ДРГ», - заявив чиновник.

Читайте також: Прямої загрози з території білорусі наразі немає, але можуть діяти ДРГ - розвідка

При цьому, відповідаючи на питання, чи можуть бути провокації на Заході України, посадовець сказав, що правоохоронці тут не обмежуються Київщиною.

За його словами, ні для кого не секрет, що одним з пріоритетних завдань рф є підрив каналів постачання військової техніки від наших західних партнерів, і сіяння паніки по всій території України.

Тому посилення увага приділяється охороні та можливій обороні об’єктів критичної інфраструктури, атомним станціям, уточнив Єнін.

«Тому урядом було прийнято рішення про утворення державної служби захисту критичної інфраструктури. Наші підрозділи також взаємодіють із ЗСУ. Нам важко дати відповідь потенційному ядерному тероризму з боку рф, оскільки над нашою Південно-українською атомною станцією пролітало принаймні п’ять крилатих ракет, але у разі застосування спроб наступу на відповідні об’єкти, ворог пройти не повинен», - поінформував він.

Читайте також: Лише один з десяти жителів білорусі підтримав би її участь у війні проти України - Денисенко

Серед іншого, чиновник зазначив, що наразі ще до кінця не зрозумілий масштаб воєнних злочинів рф на тимчасово захоплених територіях «і скільки ще Буч, Бородянок і Гостомелів ми знайдемо у Запорізькій, Донецькій, Луганській областях».

«Але, маючи досвід тієї ж Бучі, ми не маємо жодних ілюзій», - поінформував він.

Як повідомлялося, 22 липня радник глави МВС Вадим Денисенко заявив, що у білорусі кількість прихильників участі у війні з Україною не перевищує 11%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-