Лише один з десяти жителів білорусі підтримав би її участь у війні проти України - Денисенко

Лише один з десяти жителів білорусі підтримав би її участь у війні проти України - Денисенко

Укрінформ
За даними щонайменше двох опитувань, які проводились у білорусі, кількість прихильників участі у війні проти України не перевищує 10-11%, а противників - більше 80%.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив радник міністра внутрішніх справ, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, розповідаючи про презентацію доповіді «Що робити з білоруссю».

«За даними щонайменше двох опитувань, які проводились незалежними одна від однієї групами в білорусі, кількість прихильників участі у війні не перевищує 10-11%, а кількість противників більше 80%», - поінформував Денисенко.

За його словами, у білорусі є суттєва підтримка російських наративів (на рівні від 27% до 35% населення), але там присутні і 50% співчуття Україні, - це в умовах відкритого для російської пропаганди інформаційного простору.

Читайте також: Українцям не слід остерігатися продовження військових навчань у білорусі – Буданов

При цьому радник міністра зауважив, що у білорусі, за версією українських ЗМІ, не було масових антивоєнних протестів.

«Водночас білоруські правозахисники говорять про понад 1200 заарештованих саме за антивоєнні виступи. А білоруські добровольці - одна з наймасовіших груп іноземців, що воюють на боці України», - зазначив Денисенко.

Він уточнив, що білоруські державні медіа говорять про безальтернативність «інтеграції з рф», але кількість прихильників «російського вектора інтеграції» у країні впала (у порівнянні з 2020 роком) майже на 20% і стабілізувалася на рівні 43-46%. Водночас кількість прихильників перебування білорусі в ОДКБ - на рівні 27-30%.

Читайте також: Застосування сил ОДКБ у війні проти України малоймовірне – експерт

Денисенко додав, що білоруська опозиція втрачає вплив на події всередині країни, але оточення лукашенка так само не може похвалитися розширенням своєї підтримки. «Фактично йдеться про сегментацію суспільства на кілька груп, які дуже слабко пов’язані (інформаційно та політично) між собою», - резюмував радник міністра.

Як повідомлялося, Денисенко заявив, що на території білорусі не спостерігається концентрації військ, яка б дозволяла говорити про ризик повторного вторгнення в Україну з території цієї держави.

Фото: Нехта

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-