Десантники з Бурятії розповіли, як їм заважають розірвати військовий контракт

Десантники з Бурятії розповіли, як їм заважають розірвати військовий контракт

Укрінформ
Семеро російських контрактників із Бурятії заявили, що командування почало їм погрожувати, коли вони написали рапорти про відмову воювати в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона з посиланням на голову фонду «Вільна Бурятія» Олександру Гармажапову.

Згідно з аудіозаписом, який вона передала виданню, всі ці військові служили в 11-й окремій гвардійській десантно-штурмовій бригаді (військова частина № 32364, дислокована в Улан-Уде). Вони написали рапорти про звільнення після кількох місяців участі у війні.

Один із контрактників розповів, що командування пригрозило людям, які відмовилися воювати, що їх затримають, а потім відправлять до «штурм-загону під Луганськом». За його словами, військових, які відмовилися воювати, групами по вісім-десять людей везуть у військову комендатуру, де на три-чотири дні замикають у якомусь гаражі. У цей час людей годують раз на день. Потім їх відправляють до СІЗО під Луганськом.

Читайте також: За відмову йти у бій військових рф відправляють до СІЗО в Луганську - правозахисники

Ця інформація узгоджується з тим, що повідомляв раніше інший відмовник, єфрейтор Ілля Камінський – про гараж, у якому замикають військових. За його словами, він дізнався про це від товариша по службі, який бачив, як десятьох військовослужбовців 11-ї бригади тримають у гаражі за відмову від служби.

Військових змусили писати пояснювальні, що вони хочуть продовжувати виконувати бойові дії. Командування не підписувало і навіть рвало рапорти про звільнення. Камінський стверджує, що написав близько 20 рапортів, але жодного з них не розглянули. Наприкінці квітня він подав перший рапорт про відпустку, оскільки у нього народилася дитина. Після цього він подав ще кілька рапортів, останній – про відмову від участі у війні. 16 липня голова «Вільної Бурятії» Олександра Гармажапова повідомила, що Камінського за відмову воювати також могли відправити до СІЗО.

Читайте також: У бурятію повернулися 150 контрактників, які відмовилися воювати в Україні

Мати ще одного контрактника, який служив у Бурятії, розповіла Медіазоні, що її синові не дозволили звільнитися після кількох місяців війни, незважаючи на те, що має дві контузії. Співрозмовниця видання стверджує, що рапорти про відмову воювати написали 77 осіб, які служили у Бурятії. Телеканал «Настоящее время» уточнює, що, за словами контрактників, звільнитися хотіли 78 осіб, але після тиску командування близько 50 з них вирішили залишитися в Україні.

Раніше у липні фонд «Вільна Бурятія» повідомив, що з України до Улан-Уде повернулися 150 бурятських військових, які відмовилися воювати. Перш ніж військові вилетіли з України, їх протягом кількох днів утримували у закритому таборі на Луганщині, погрожуючи кримінальними справами.

До 9 липня фонд «Вільна Бурятія» отримав близько 500 звернень військових, які хотіли розірвати контракти з міноборони рф.

Читайте також: російські офіцери вбивають власних солдатів – розвідка

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбять мирні міста й села України, вбивають мирне населення. При цьому різні підрозділи вс рф зазнають величезних втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-