За відмову йти у бій військових рф відправляють до СІЗО в Луганську - правозахисники

За відмову йти у бій військових рф відправляють до СІЗО в Луганську - правозахисники

Укрінформ
Значну групу російських військовослужбовців, які відмовилися брати участь у бойових діях, відвезли в СІЗО до Луганська та схиляють до відмови від своїх рапортів.

Про це повідомляється в Інстаграмі голови фонду "Вільна Бурятія" Олександри Гармажапової, повідомляє Укрінформ.

Гаржамапова опублікувала відеозвернення матері одного з цих військових Оксани Плюсніної. За словами жінки, разом із її сином "дуже багато бійців написали відмову".

"Наразі всіх бійців, які написали відмову від бойових дій, розділили по групах на 8-10 осіб, відправляють до СІЗО-1 м. Луганська. Я не знаю, де знаходиться мій син і куди його відвезуть. У них забрали телефони" – сказала Плюсніна.

Раніше, за її словами, у "відмовників" забрали документи під приводом того, що вони "можуть потрапити в полон". Нині ж їх схиляють до відмови від рапортів і підписання нової угоди на участь у війні.

Плюсніна пояснила, що її син Ілля Камінський служить в 11-ій окремій гвардійській десантно-штурмовій бригаді та перебуває в Україні з початку повномасштабної війни. 28 квітня він написав рапорт "за сімейними обставинами" - у нього народилася дитина. Після цього він ще декілька разів писав рапорти, останній - 11 липня був "про відмову від бойових дій". Проте начальство їх не розглянуло.

Раніше, 12 липня, "Вільна Бурятія" повідомила, що близько 150 військовослужбовців-контрактників із Бурятії, які воювали в Україні, написали рапорти про звільнення та повернулися додому. Перед звільненням їх утримували декілька днів на закритій території, погрожуючи порушенням кримінальних справ.

Читайте також: російські військові в Україні панікують і не хочуть воювати – перехоплення розвідки

Наприкінці червня у Бурятії дружини військових записали звернення до глави республіки Олексія Циденова з проханням повернути чоловіків додому. У записі брали участь дружини військових із п'ятої танкової Тацинської бригади. Наразі відомо щонайменше про 30 загиблих бійців цієї бригади.

Бурятія лідирує за кількістю втрат у війні проти України. За останніми даними, за цей час загинули 159 уродженців республіки.

Як повідомлялося, в Україні з 24 лютого триває повномасштабна російська агресія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-