У бурятію повернулися 150 контрактників, які відмовилися воювати в Україні

У бурятію повернулися 150 контрактників, які відмовилися воювати в Україні

Укрінформ
У бурятію (рф) повернулися 150 військовослужбовців-контрактників, які відмовилися воювати в Україні та написали рапорти про звільнення.

Про це повідомляє Телеграм-канал видання «Агентство» з посиланням на фонд «Вільна бурятія», передає Укрінформ.

За даними фонду, військові повернулися до бурятії у суботу, 9 липня. Контрактники розповіли співробітникам фонду, що перед поверненням їх кілька днів протримали у таборі на території Луганської області, погрожуючи кримінальним переслідуванням та не відпускаючи додому.

Юрист «Вільної бурятії» Андрій Рінчино розповів виданню, що на початку червня до фонду звернулася родичка контрактника з 5-ї окремої танкової Тацинської бригади, який написав рапорт про звільнення, з проханням допомогти йому повернутися додому з України.

За словами жінки, наприкінці червня її родича разом з кількома товаришами, які також відмовилися від служби, вивезли з території України нібито в аеропорт, але дорогою машину розвернули. Військовослужбовець сказав, що причиною стало опубліковане 28 червня відео зі зверненням дружин бурятських військовослужбовців до глави республіки Олексія Циденова з проханням повернути їхніх чоловіків додому.

За словами військовослужбовця, він і кілька людей зістрибнули з машини та дійшли пішки до військового табору. Загалом там зібралося близько 120 «відмовників». Через кілька днів у них відібрали телефони, знову посадили в машину і повезли, як їм сказали, на літак. Проте один із бійців, у якого залишився телефон, побачив, що вони їдуть у бік України.

Військовослужбовці зістрибнули з машини і цього разу дійшли до найближчого населеного пункту, де зустрілися з військовою поліцією. Після сутички їх відвезли до закритого табору на Луганщині. Там їм погрожували кримінальними справами під приводом закону, що нібито вийшов, про самовільне покидання України. Згодом привезли ще групу людей. Таким чином, кількість військовослужбовців, які чекали на відправлення додому, збільшилася до 150 осіб. У четвер, 7 липня, за ними прилетів літак, який відвіз їх спочатку до омська, а 9 липня - до улан-уде.

Читайте також: росіян везуть на фронт, а вони дорогою тікають - перехоплення розвідки

Глава «Вільної бурятії» Олександра Гармажапова також заявила, що до фонду звернулися вже близько 500 військових, які хочуть розірвати контракти з міністерством оборони. За її словами, на них чинять тиск, не відпускають додому.

За даними про втрати, які збирають російські медіа, бурятія стала одним із лідерів серед російських регіонів за кількістю загиблих військовослужбовців у ході повномасштабної російської агресії проти України.

Раніше ЗМІ повідомляли, що воювати в Україні відмовлялися, зокрема, росгвардійці з краснодара, хакасії, кабардино-балкарії, а також військовослужбовці зі пскова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-