Резніков: У нас немає підстав вивозити контрабандою зброю - Україні треба виживати

Резніков: У нас немає підстав вивозити контрабандою зброю - Україні треба виживати

Укрінформ
Міністр оборони Олексій Резніков відкинув імовірність контрабанди наданої західними партнерами зброї – вона потрібна Україні для відбиття російської повномасштабної агресії.

Про це він заявив в інтерв'ю Financial Times, передає Укрінформ.

«Нам треба виживати. У нас немає підстав вивозити контрабандою зброю з України», - сказав міністр.

За його словами, деякі союзники України вже направили військових представників до країни, щоб спостерігати за потоком наданої ними зброї. Резніков запросив інших наслідувати їхній приклад.

Читайте також: ЄС довіряє армії України та впевнений у належному використанні зброї - Єврокомісар

Глава Міноборони зауважив, що Україна використовує програмне забезпечення НАТО, придбане у 2019 році, для моніторингу призначення та використання зброї, наданої Заходом, до якої союзники НАТО можуть отримати доступ. При цьому ПЗ має обмежену кількість ліцензій і навчених користувачів, яких в Україні тепер намагаються збільшити.

«Нам потрібно швидко рухатися вперед. Ми це розуміємо», – сказав він.

За словами Резнікова, система, якою зараз керують лише централізовано, буде поширена на рівень бригад і, можливо, на рівень батальйонів.

Україна також розробляє ще дві системи відстеження, які будуть працювати паралельно з програмним забезпеченням НАТО.

Читайте також: У НАТО впевнені, що Україна може забезпечити належний облік зброї від союзників

Міністр наголошує на відсутності шансів на викрадення систем важкого озброєння, таких як 155-міліметрові гаубиці або ракетні системи, надані США. За його словами, усі вони мали GPS-трекери, а західні військові супутники також можуть стежити за великим обладнанням.

Як повідомляв Укрінформ, речник ЄС Пітер Стано заявив, що у Європейського Союзу немає жодних підстав сумніватися у зобов’язаннях уряду України із належного використання та обліку зброї, яка надходить в Україну за сприяння ЄС для забезпечення її права на самооборону.

Напередодні у ряді західних ЗМІ з’явилися припущення про те, що НАТО і ЄС нібито занепокоєні контрабандою зброї з України. Обидві організації спростували такі твердження, які можуть бути наслідком компанії дезінформації кремля проти України та проти країн Заходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-