«Гаазька сімка» НАТО: Маємо забезпечити перемогу України у війні

«Гаазька сімка» НАТО: Маємо забезпечити перемогу України у війні

Укрінформ
Глави держав та урядів Нідерландів, Данії, Португалії, Польщі, Румунії, Латвії та Бельгії висловили спільне переконання, що мир і безпека можуть повернутися в Європу тільки в разі  перемоги України у війні, розв'язаній росією.

Такі публічні заяви лідери семи країн зробили на пресконференції в Гаазі за підсумками зустрічі з Єнсом Столтенбергом, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на сайт НАТО.

Один з ініціаторів цієї зустрічі, прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте, зауважив. що головною темою обговорення з керівником НАТО стала російська війна проти України.

"путін не повинен виграти цю війну. Ті країни, які сьогодні з нами, підтвердили свою непохитну підтримку України. Від імені всіх нас я ще раз закликаю володимира путіна зупинити цю агресію. Війна в Україні має серйозні наслідки для безпеки в Європі та ще раз підкреслює необхідність сильного й об’єднаного трансатлантичного Альянсу", - сказав Рютте.

Прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксен наголосила, що жорстоке вторгнення росії в Україну стало ознакою приходу невизначених часів для Європи.

"Союзники підтримують героїчну боротьбу України. Ми маємо продовжувати це робити та забезпечити, щоб Україна виграла цю війну. З початку цього конфлікту союзники прийняли ряд важливих рішень, що продемонстрували: безсумнівно, НАТО є основою трансатлантичної безпеки, та залишатиметься таким у майбутньому", - зазначила очільниця уряду Данії.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо був не менш чітким у своїй позиції: "Зрозуміло, що з двадцятих чисел лютого ми живемо в іншому світі. Російська війна та російська агресія проти України є тим, що змінює правила гри у безпеці в Європі. Але хороша новина у тому, що НАТО сьогодні є більш сильним, об’єднаним та міцним, ніж будь-коли раніше".

Читайте також: Керівники кількох країн НАТО зібралися в Гаазі напередодні Мадридського саміту

"Ми повністю солідарності з Україною, і закликаємо росію негайно зупинити цю агресивну війну, поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України", - наголосив прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта.

Своєю чергою прем’єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш висловив переконання, що світ дійсно змінився після 24 лютого, коли росія перейшла від повзучої війни, яку розпочала вісім років тому на Донбасі, до повномасштабної атаки проти всієї України з метою знищення української державності та ідентичності.

"Коли путін починав цю війну, він не врахував спротив українського народу та української армії. Не думаю, що він очікував також на рішучу реакцію від Європи та від НАТО… Ми маємо допомогти Україні у цій війні. Тому що існує лише один шлях для відновлення миру й безпеки в Європі. Це означає, що Україна має виграти цю війну, а росія – програти. Тож Україні потрібна зброя, потрібне фінансування. Я також думаю, що українці потребують нашої політичної підтримки у відкритті дороги у Європейський Союз", - заявив Каріньш.

Цю думку повною мірою поділяє прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький

"Поряд із наданням військової допомоги… для українців дуже важливою є наша політична підтримка їхніх амбіцій на шляху до ЄС. Ми підтримуємо надання їм статусу кандидата якомога швидше. Тому що українському народу зараз потрібна надія, і це є головною основою для сподівань на майбутнє", - наголосив польський прем'єр.

Читайте також: Столтенберг: Україна має отримати більше важкого озброєння

Він зауважив, що, як і решта союзників по НАТО, не уявляє ситуацію, в якій Україна могла б зазнати невдачі у боротьбі проти російського вторгнення. Такий розвиток, за його словами, міг би означати повний провал для Європейського Союзу, для європейських цінностей, а також для усього НАТО.

"Українські солдати та народ України воюють за найважливіші європейські цінності - суверенітет, свободу, право на життя. А чи достатньо потужно ми захищаємо наші європейські цінності? Відповідь – ні, ми не робимо достатньо. Ми не робимо достатньо, щоб оборонити Україну, щоб підтримати народ України, щоб захистити їх свободу та суверенітет. Саме тому я закликаю і прошу вас зробити набагато більше, щоб поставити зброю та артилерію в Україну", - сказав Моравецький.

Він додав, що зброя необхідна українцям, щоб захистити свою країну, її територіальну цілісність та суверенітет.:"Саме тому так важливо, щоб ми сконцентрувалися на належній та ефективній підтримці України тут і зараз, а не за кілька тижнів або місяців. Допомога потрібна Україні тут і зараз".

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, насамперед - наслідки агресивної війни росії проти України, а також шляхи подальшої трансформації Альянсу. Лідери країн-союзниць також мають ухвалити нову Стратегічну концепцію НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-