Українцям почнуть компенсувати втрачене житло, не чекаючи репарацій від рф – Шуляк

Українцям почнуть компенсувати втрачене житло, не чекаючи репарацій від рф – Шуляк

Укрінформ
Україна почне надавати громадянам компенсації за втрачене або пошкоджене житло внаслідок бойових дій, не чекаючи репарацій від російської федерації.

В інтерв’ю Укрінформу розповіла голова політичної партії "Слуга народу", заступниця керівника однойменної парламентської фракції, заступниця очільника Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

"Концепція законопроєкту №7198 ("Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації" – ред.) вкрай проста. Йдеться про те, що ми не чекатимемо репарацій, які надаватиме росія, а вже зараз надаватимемо компенсації за зруйноване житло", – зазначила вона.

Читайте також: На Луганщині російські загарбники зруйнували понад 11 тисяч будинків

Шуляк пояснила, що у випадку, якщо квартира чи будинок повністю зруйновані, людина зможе претендувати не на гроші, а на квадратні метри.

"Робимо це дуже свідомо, тому що потрібно думати про економіку, створювати нові робочі місця, обов’язково запускати українські підприємства, які виробляють будівельні матеріали. Крім того, нам би дуже не хотілося, щоб люди забрали гроші та поїхали витрачати їх у Польщу, наприклад. Можливо, це жорстко звучить, але інакше ми не відновимо країну", – наголосила вона і додала, що якщо житло підлягає ремонту, компенсація надаватиметься грішми.

Окрім того, за її словами, законопроєктом планується обмежити коло осіб, які можуть претендувати на компенсації. Народна депутатка підкреслила, що це мають бути винятково громадяни України. "Не включаємо іноземців та юридичних осіб. Очевидно, якщо це юридична особа, то це представники бізнесу. Передусім ми хочемо працювати з пересічними громадянами України, які втратили своє житло. Потім можна працювати з бізнесом, іноземцями, але спершу хочеться допомогти українцям, які найбільше цього потребують", – зауважила вона.

Шуляк також поінформувала, що документ передбачатиме надання людині можливості самостійно обирати населений пункт, де вона хоче отримати житло.

Водночас депутат повідомила, що проєктом передбачатиметься обмеження щодо розміру квартири або будинку.

Читайте також: Євросоюз хоче передати заморожені російські кошти на відбудову України

"Ми зробили 150 квадратних метрів (у редакції першого читання – ред.) і для квартири, і для приватного будинку. Проаналізувавши статистику в "Дії", побачили, що 150 квадратних метрів на 95% покривають площі зруйнованих квартир, а площі приватних будинків, здебільшого, не покривають. Будемо переглядати цей момент. Оптимальний розмір для приватного сектору – це 250-280 квадратних метрів. Деякі представники уряду пропонують компенсувати до кожного квадратного метра", – резюмувала Шуляк.

Читайте також: План відбудови України є всесвітньою програмою на сотні мільярдів доларів - Зеленський

Вона запевнила, що до розгляду в другому читанні на базі парламентського комітету буде напрацювано рішення, яке б задовольнило всіх постраждалих українців.

У цьому контексті депутат уточнила, що наразі в комітеті триває робота над правками, яких до законопроєкту подано понад 700. Після цього Верховна Рада зможе розглянути проєкт у другому читанні.

Як повідомлялося, Верховна Рада 1 квітня ухвалила в першому читанні законопроєкт “Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації” (№ 7198).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-