ВР підтримала законопроєкт про компенсацію за пошкоджене та зруйноване війною житло

ВР підтримала законопроєкт про компенсацію за пошкоджене та зруйноване війною житло

Укрінформ
Верховна Рада підтримала проєкт закону про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Верховної Ради, за відповідний законопроєкт №7198 проголосували 307 народних депутатів.

У пояснювальній записці до проєкту закону зазначається, що документ розроблений з метою визначення правових та організаційних засад надання державою компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна.

Компенсації пропонується надавати:

громадянам України, які є власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна; особам, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію; членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього; спадкоємцям вищезазначених осіб;

об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, управителям багатоквартирних будинків, житлово-будівельним (житловим) кооперативам.

Пропонується, аби компенсація надавалася кількома способами. Це може бути грошова компенсація шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації; компенсація об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва; фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Окрім того, документом пропонується врегулювати механізм подання та розгляду заяви про надання компенсації; визначити джерела фінансування компенсації та основні положення щодо обліку осіб, які мають на неї право, а також - створити Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій.

Водночас проєкт пропонує звільнити від сплати заявників у справах про втрату документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна.

Таким громадянам передбачається надати право на вторинну правову допомогу, а також звільнити їх від адміністративного збору під час державної реєстрації припинення права власності внаслідок знищення об’єктів нерухомого майна під час війни з рф.

Як повідомлялося, 24 лютого за вказівкою президента рф путіна розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-