Євросоюз розширить групу з розслідування російських воєнних злочинів в Україні

Євросоюз розширить групу з розслідування російських воєнних злочинів в Україні

Укрінформ
Єврокомісія докладає зусиль для допомоги українським та міжнародним слідчим органам у розслідуванні воєнних злочинів, що були скоєні загарбниками рф на тимчасово окупованих територіях України. І до цієї роботи можуть приєднатися країни ЄС, які вже розпочали власне розслідування.

Про це сьогодні під час виступу на сесії Європейського парламенту заявив Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Воєнні злочини в Україні мають бути розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності. Ми знаходимося у постійному контакті з міністерством юстиції України та Генеральною прокуратурою, щоб почути, чого саме Україна потребує для здійснення відповідних карних розслідувань. Очевидно, що обсяг та складність цих процесів потребують великих технічних та людських ресурсів, а також спеціалістів відповідної кваліфікації», - зазначив Єврокомісар.

Читайте також: Держдеп запустив програму моніторингу воєнних злочинів рф в Україні

Він зауважив, що наразі в Україні відкрито вже більше 9 000 справ проти більше 600 підозрюваних. 11 країн-членів ЄС також відкрили власні розслідування із головних міжнародних злочинів, що були скоєні в Україні.

«Спільна команда з розслідування із залученням України, Литви і Польщі була створена у березні за допомогою Євроюсту. Ця команда з розслідування буде розширена до кінця поточного місяця, та включатиме Естонію, Латвію, Чеську Республіку і Словаччину. Я перебуваю в контакті з іншими країнами-членами, які відкрили розслідування національного рівні, і вони також можуть приєднатися до цієї команди розслідувачів», - сказав Рейндерс.

Він зауважив, що у цьому контексті Євроюст нарощує співробітництво у цих справах з Міжнародним кримінальним судом, який зараз повною мірою залучений до роботи Спільної команди з розслідування, що відбулося вперше в історії МКС.

Читайте також: Воєнні злочини рф: на перші вироки піде до двох років

Єврокомісар повідомив, що Єврокомісія і надалі продовжуватиме надавати суттєву допомогу національним органам, що спеціалізуються на військових злочинах. У цьому контексті він наголосив на необхідності тісної координації міжнародних зусиль, щоб всі винні у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людства в Україні були притягнуті до правосуддя.

Наразі Єврокомісія запропонувала уточнити регуляторні правила, за якими діє Євроюст, щоб він міг очолити таку координацію. Зокрема, йдеться про проведення великої кількості складних розслідувань, створення спроможностей для накопичення, опрацювання та надійного збереження за межами України доказів злочинів геноциду, злочинів проти людства та воєнних злочинів.

Читайте також: Україна разом з партнерами працює над покаранням рф за чотири типи міжнародних злочинів – Джапарова

Як повідомлялося, 24 лютого поточного року росія розпочала війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях України. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-