Держдеп запустив програму моніторингу воєнних злочинів рф в Україні

Держдеп запустив програму моніторингу воєнних злочинів рф в Україні

Укрінформ
У вівторок Державний департамент США оголосив про запуск програми, метою якої є документування воєнних злочинів, скоєних росією під час війни в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це повідомив журналістам речник Держдепу Нед Прайс.

«Міжнародне співтовариство стало свідком жахливих злочинів, скоєних російськими військами відтоді, як президент путін розпочав свою руйнівну й невиправдану війну проти України, - сказав він. - Ми працюємо в рамках партнерства з американськими науковими колами та приватним сектором, щоб сприяти нині й у майбутньому пошукам справедливості та доказів скоєних масштабних злодіянь».

Програма включає документування, перевірку і розповсюдження свідчень з відкритих джерел про дії російських військ під час війни, зазначив речник Держдепу. Вона аналізуватиме та зберігатиме відкриту й комерційну інформацію, включаючи супутникові знімки й дані, поширювані через соціальні мережі.

Читайте також: СБУ встановила особи 1140 росіян, які чинили воєнні злочини на Київщині

На початковому етапі США вкладають у запуск програми  6 млн доларів. Моніторинг, за словами Прайса, буде доступний для громадськості на спеціальному сайті. Документи аналізуватиме Лабораторія гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівський інститут (ініціатива з порятунку культури), компанія PlanetScape Ai та географічна інформаційна система Esri.

Уряд США розраховує отримати додаткові кошти на програму від інших міжнародних партнерів.

Уперше партнери поділяться результатами з громадськістю, щоб до воєнних злочинів росії привернути увагу відповідних органів у різних країнах і «щоб прокурори навіть могли будувати кримінальні справи на основі матеріалів, які публікуються в інтернеті», пояснив Прайс.

Жодна країна, хай би яка велика та потенційно потужна вона була, хай би які типи зброї вона мала у своєму арсеналі, не може уникнути відповідальності за вчинені звірства, на кшталт тих, які скоїли російські війська, підсумував представник Держдепу.

Читайте також: За воєнні злочини в Україні мають бути покарані і виконавці, і їхні командири - Amnesty

24 лютого російська федерація почала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

США, Євросоюз та інші країни запровадили санкції проти рф, спрямовані на обмеження можливостей кремля до продовження війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-