Північ вже звільнена, повертаємо Харківщину і стримуємо загарбників на Донбасі - Зеленський

Північ вже звільнена, повертаємо Харківщину і стримуємо загарбників на Донбасі - Зеленський

Укрінформ
Українські захисники стримують найбільш відчайдушні зусилля російських військ на сході України.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Президент Володимир Зеленський у зверненні.

"Територія північних областей нашої держави вже звільнена. Ми повертаємо Харківщину. Захисники і захисниці нашої держави стримують найбільш відчайдушні зусилля окупантів на Донбасі", - сказав Президент.

Він додав, що Збройні Сили України одночасно відбивають атаки російських військ і на півдні.

Читайте також: Окупаційні війська зазнали таких втрат, яких рф не бачила десятки років у різних війнах - Зеленський

"Ми захищаємо Запоріжжя, Миколаїв, Одесу. І ми памʼятаємо про кожне місто і про кожну громаду, які ще перебувають в окупації. Я завжди підкреслюю: в тимчасовій окупації. І, звичайно, ми памʼятаємо про Крим", - підкреслив Президент.

Він нагадав, що минулого року 18-го травня, звертаючись до народу, згадував рядки кримськотатарської поетеси Лілі Буджурової "Коли ми повернемось": "Когда мы вернёмся домой всем народом, придётся вам вспомнить, откуда мы родом, придётся вам вспомнить, откуда вы сами, незваными здесь объявились гостями".

"І ось цьогоріч, у дні цієї війни, ми доводимо: Україна дійсно повертається. Правда повертається. І народ повертається. Повномасштабне вторгнення Росії, яка черпає натхнення у найгіршому, що світ бачив у 40-х роках 20-го століття, піднімає з попелу пережите у той час", - сказав Президент.

Він наголосив, що росія спонукає нас повертати і цих окупантів до того, що зрештою переживають усі антилюдські режими, а саме: до їхнього програшу.

Читайте також: Зеленський: Депортація кримськотатарського народу - свідомий злочин тиранії проти людства

Щороку 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

27 червня 1944 року радянська влада почала примусово виселяти з Криму греків, болгар, вірмен. За даними кримських істориків, в депортації опинилися близько 16 тисяч греків, понад 12,5 тисячі болгар і майже 10 тисяч вірмен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-