Зеленський: Депортація кримськотатарського народу - свідомий злочин тиранії проти людства

Зеленський: Депортація кримськотатарського народу - свідомий злочин тиранії проти людства

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський заявив, що, як і 78 років тому, коли радянська влада примусово депортувала кримських татар з їхньої батьківщини, нині росіяни примусово депортують сотні тисяч українців на чужину, у віддалені райони.

Про це Зеленський сказав у відеозверненні, передає Укрінформ.

“У цей день минулого року я говорив про те, що ми повернемося, що ми повернемося до Криму. Щороку 18 травня Україна вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. Народу, який хотіли позбавити батьківщини. Народу, який хотіли позбавити життя. Народу, чию історію і чиє ім’я хотіли стерти. Але народу, який зумів повернутися додому, зумів зберегти себе і свою правду”, - заявив Президент.

Він нагадав, що 18 травня 1944 року радянська влада почала примусову депортацію корінного народу Криму - кримських татар - з їхньої єдиної батьківщини.

“Після страшної війни, яка пройшла Кримом, як і всією Україною, як і всією Європою, цілий народ тоді поставили на межу виживання. Під час депортації і після неї, коли кримськотатарський народ був примушений жити на чужині, загинула майже половина з вимушено переселених. Майже половина народу! Це був свідомий злочин тиранії проти народу і проти людяності як такої”, - наголосив глава Української держави.

Читайте також: Єрмак: Депортація кримськотатарського народу - наш спільний біль

Сьогодні ми знову звертаємось до того, що було пережито тоді, зауважив Зеленський.

"І робимо це в умовах, коли нащадки тієї тиранії не лише вдруге намагаються позбавити кримських татар їхнього дому – ще з 2014 року. Але коли вони хочуть відібрати дім вже у всього багатомільйонного українського народу – у всіх, хто живе на нашій землі”, - наголосив очільник держави.

Він зазначив, що “значні території – під окупацією російської армії”.

Читайте також: Умєров: Кримських татар у срср називали зрадниками, а їхню депортацію - «спецоперацією»

“Там створені так звані "фільтраційні табори", через які проводять сотні тисяч людей. Окупанти знищують наші міста , наші села. Вони змусили більше 12 мільйонів українців і українок полишити свої домівки. І вони знову, як і 78 років тому, примусово депортують сотні тисяч наших людей на чужину, у віддалені райони”, - сказав Зеленський.

Читайте також: Мешканці Криму сьогодні оптимістичніші щодо деокупації, ніж рік тому – КримSOS

Як повідомлялося, сьогодні в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв депортації кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-