Верещук розповіла, кого першочергово потрібно евакуювати з «Азовсталі»

Верещук розповіла, кого першочергово потрібно евакуювати з «Азовсталі»

Укрінформ
Українська влада працює над тим, аби у першу чергу евакуювати із меткомбінату «Азовсталь» бійців, які потребують ургентної допомоги.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

«Є шанс, і ми зараз над цим дуже щільно працюємо. Ми зараз говоримо про тяжкопоранених, лежачих, яким необхідна вже ургентна допомога. Ми звернулися до лідерів країн, особливо до представників ООН і Червоного Хреста, бо це їхній обов'язок - відкрити гуманітарний коридор. Ну і, звичайно, до представників російської федерації. Вбивати беззахисних тяжкопоранених - це злочин ХХІ століття. Я дуже сподіваюся, що вони нас почують», - сказала Верещук.

Читайте також: Штурм «Азовсталі»: ворог скидає авіабомби, залучає важку артилерію, танки і піхоту

За її словами, українська сторона вважає з потрібне підписати документ щодо того, як саме відбуватиметься евакуація з заводу. «Якщо це не буде за посередництва третьої сторони, наприклад Туреччини чи Китаю, як зараз розглядається питання, то це мав би бути документ, де поставлять свої підписи і представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, які за Женевськими конвенціями мають повноваження контролювати процес, бути лідерами у ньому, бо ми дві протиборчі сторони, ворогуючі сторони, а МКЧХ мали б забезпечити, що режим припинення вогню буде дотримано, і найголовніше - що наші тяжкопоранені воїни зможуть дістатися Запоріжжя або іншої точки, яку ми оберемо як маршрут», - пояснила урядовець.

Вона нагадала, що експрезиденти Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко закликають світових лідерів усіма наявними дипломатичними ресурсами допомогти врятувати життя цивільних і військових, яких на території заводу «Азовсталь» російська армія за наказом путіна намагається знищити варварськими методами.

«Турецька сторона дійсно могла би бути посередником у питанні екстракції. Ми ж говоримо зараз про тяжкопоранених, і це питання до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Якщо зможе Туреччина бути посередником - добре. Якщо зможе Сі Цзіньпінь (голова КНР - ред.) вплинути – це теж добре», - сказала Верещук.

За її словами, представники Кабінету Міністрів 14 травня на зустрічі з родичами захисників меткомбінату «Азовсталь» повідомили, що робиться для порятунку військових. «Ми говорили про поранених, медиків, про варіанти екстракції наших військових, про стан їхніх чоловіків. Розповідали матері про те, як вони з ними спілкуються, яка забезпеченість харчуванням, медикаментами, в якому вони стані. Особливо скаржилися дружини тих, хто насправді зараз тяжкопоранені», - зауважила Верещук.

Як повідомлялося, Україна долучає низку країн світу, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових з комбінату «Азовсталь» у Маріуполі.

В укриттях заблокованого заводу перебувають близько 600 тяжкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату постійно обстрілюють з усіх видів озброєння та намагаються штурмувати.

Верещук заявляла, що спецоперація з евакуації з Азовсталі розпочнеться з порятунку тяжкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Раніше Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців з Азовсталі на полонених росіян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-