Джемілєв розповів, що пропонувала Туреччина для порятунку бійців з Азовсталі

Джемілєв розповів, що пропонувала Туреччина для порятунку бійців з Азовсталі

Укрінформ
Український політичний діяч, один з лідерів кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв розповів про зусилля Туреччини з порятунку захисників Маріуполя з меткомбінату «Азовсталь».

Ця інформація прозвучала на брифінгу в Києві 12 травня, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Джемілєва, наприкінці квітня було отримано відеозвернення командира 36-го батальйону Сергія Волинського, який перебуває на меткомбінаті «Азовсталь», адресоване президентові Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану. Цей текст відразу переклали турецькою мовою і відправили Ердогану. Через його радника того ж дня воно потрапило і до президента, і до його заступника.

Наступного дня це звернення транслювалося турецькими телеканалами і було опубліковане у провідних газетах Туреччини. Потім було ще подібне звернення від лікаря, яке також було опубліковано.

Читайте також: Верещук закликає не коментувати переговори щодо евакуації поранених бійців з «Азовсталі»

«Тиждень тому, 4 травня, сюди прилетів радник Ердогана, його речник Ібрагім Калин. І він говорив про те, що вони роблять для звільнення наших героїв-маріупольців. Ердоган двічі розмовляв з путіним. Крім того, сам Ібрагім Калин розмовляв з міністром оборони рф сергієм шойгу. Він йому сказав: "У нас у порту в Стамбулі стоїть корабель місткістю дві тисячі осіб. В будь-яку мить, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть їх (захисників - ред.) з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. Вони проїдуть до Бердянська в супроводі турецьких спостерігачів, і ми, турецька сторона, зобов'язуємося, що до закінчення війни вони будуть гостями Турецької Республіки, тобто до закінчення війни вони не воюватимуть» , - розповів Джемілєв.

У відповідь на слова Калина «шойгу сказав, що вони згодні випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то вони (бійці) повинні здатися, їм гарантують нормальне поводження, і нехай Зеленський дасть команду, щоб вони здалися».

Калин на це відповів: «Послухайте, жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавались. Ми вам пропонуємо, як турецька сторона-посередник, обмін: ваших військовополонених, а їх більше тисячі... на «азовців».

Але результатів це не дало.

Читайте також: Родичі бійців з «Азовсталі» просять президента Туреччини допомогти з екстракцією

«Маріуполь – наш біль, наша гордість. Внесок воїнів Маріуполя в захист незалежності і свободи України є просто неоціненним. Зараз стоїть питання – вони виконали свій обов'язок. І треба вжити всіх заходів для їх звільнення», - наголосив Джемілєв.

Як повідомляв Укрінформ, Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців з Азовсталі на полонених росіян за правилами обміну військовополонених.

Родичі захисників Маріуполя закликають президента Туреччини допомогти в екстракції бійців з Азовсталі / Фото: Володимир Тарасов

За словами віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати Азовсталь наразі неможливо. Захисники Азовсталі здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються з процедурою екстракції.

Верещук 7 травня повідомила, що всі жінки, діти та люди похилого віку з меткомбінату "Азовсталь" евакуйовані. Після цього ватажок "днр" деніс пушилін заявив, що у них "розв'язані руки", й атаки на Азовсталь стали ще жорстокішими.

Читайте також: Так звучить пекло: опублікували нові кадри бомбардувань Азовсталі

Територію меткомбінату росіяни постійно обстрілюють з усіх видів озброєння, зокрема з застосуванням авіації та корабельної артилерії, щоразу намагаються штурмувати. Оборону тримають українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, і люди вмирають у муках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-