Евакуація з «Азовсталі» почнеться з порятунку важкопоранених - Верещук

Евакуація з «Азовсталі» почнеться з порятунку важкопоранених - Верещук

Укрінформ
Спецоперація з евакуації з «Азовсталі» почнеться з порятунку важкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Про це сказала віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм Мінреінтеграції.

«Ми почали новий раунд перемовин навколо дорожньої мапи спецоперації. Починаємо з важкопоранених. Є Червоний Хрест, вони сьогодні зустрічаються з росіянами. Провели з ними (МКЧХ – ред.), а також з ООН, перемовини і дали їм мандат. Ми хочемо, щоб був підписаний документ: як саме відбуватиметься евакуація з «Азовсталі», готуємося до підписання», – сказала Верещук.

Читайте також: На лікування до Німеччини доправили ще 32-х евакуйованих із «гарячих точок» українців

За її словами, на «Азовсталі» нині перебувають не лише бійці батальйону «Азов». Там також є і солдати та офіцери ЗСУ, Нацполіції, прикордонники.

«Ми розуміємо, що хлопців треба рятувати», – наголосила Верещук.

Вона уточнила, що посередником у поточному раунді перемовин виступить Туреччина.

Читайте також: Авіаудари по Маріуполю, спроби штурму на Донбасі та розвідка – ситуація на фронті

Як повідомляв Укрінформ, Україна запропонувала росії обміняти важкопоранених бійців із "Азовсталі" на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених. За словами віцепрем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати "Азовсталь" наразі неможливо. Захисники"Азовсталі" здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру "екстракшн".

7 травня Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату "Азовсталь" евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено. Після цього ватажок "днр" денис пушилін заявив, що у них "розв'язані руки", і атаки на "Азовсталі" стали ще жорстокішими.

Читайте також: Україна веде перемовини про евакуацію з Азовсталі медиків і поранених – ОП

Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння, зокрема, з літаків і корабельної артилерії, та раз у раз намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, люди помирають у муках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-