Україна веде перемовини про евакуацію з Азовсталі медиків і поранених – ОП

Україна веде перемовини про евакуацію з Азовсталі медиків і поранених – ОП

Укрінформ
Україна веде перемовини про евакуацію з меткомбінату "Азовсталь" медпрацівників і поранених, а також цивільних з інших частин Маріуполя.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ сказала координатор дій з гуманітарних коридорів від Офісу Президента Тетяна Ломакіна, передає кореспондент Укрінформу.

“Зараз ведуться перемовини про важливий другий етап гуманітарної операції з порятунку медичних працівників і поранених, це близько 500 людей, а також про відкриття гуманітарних коридорів, яких потребують саме маріупольці. В місті все ще перебуває близько 100 тисяч людей, це здебільшого також літні люди, жінки, діти. Вони всі чекають на порятунок, і Україна буде робити все можливе, щоб відкрити гуманітарні коридори”, - сказала Ломакіна.

Читайте також: Україна в ОБСЄ закликала дозволити евакуацію з Азовсталі та розпустити фільтраційні табори

Вона додала, що також складна ситуація на Луганщині й Донеччині, де активізувалися обстріли населених пунктів, а евакуація дуже ускладена.

"Для того щоб відкрити можливість для гуманітарних коридорів, потрібне проведення перемовин про режим припинення вогню, і саме цього буде домагатися наша група, яка веде переговори, для того щоб можна було відновити рух людей, щоб вони змогли виїхати на більш безпечні території України", - сказала представниця ОП.

Читайте також: Родичі бійців з «Азовсталі» просять президента Туреччини допомогти з екстракцією

Водночас вона наголосила, що російська сторона не зацікавлена в цьому і робить усе, аби заблокувати рух евакуаційних колон, що є порушенням міжнародного гуманітарного права. За словами Ломакіної, всі такі випадки фіксуються і питання виноситься на рівень ООН.

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців із «Азовсталі» на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених.

Читайте також: Ворог блокує підземні виходи з «Азовсталі», захисники Маріуполя контратакують

7 травня вона повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату «Азовсталь» евакуйовано.

Територію меткомбінату російські війська постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на території меткомбінату «Азовсталь».

Фото: Sky News

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-