ООН робить все від неї залежне для порятунку цивільних у Маріуполі – Гутерреш

ООН робить все від неї залежне для порятунку цивільних у Маріуполі – Гутерреш

Укрінформ
Організація Об’єднаних Націй робить усе від неї залежне для порятунку цивільних у Маріуполі.

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на спільному з Президентом Володимиром Зеленським брифінгу в Києві, передає Укрінформ.

«Ви хочете, щоб людей врятували, чи ви хочете, щоб я щось сказав, що буде перешкодою цьому порятунку? Наразі я можу вам лише сказати, що ми робимо все можливе і все від нас залежне, щоб це відбулося», - сказав він.

Читайте також: Україна готова до негайних переговорів для евакуації людей з Азовсталі – Президент

«Я не буду в будь-які коментарі зараз заходити, щоб підривати цю можливість і знищувати її, тому що мій перший пріоритет – це люди, які наразі страждають, і їх треба рятувати», - додав Генсек ООН.

Гутерреш також підкреслив, що не може визнати, що порятунку не станеться і що в іншому випадку він буде вже приймати «правильні рішення в правильний момент».

Читайте також: Зеленський закликав ООН докласти зусиль для припинення депортації українців у росію

Президент Володимир Зеленський обговорив генсеком ООН порушення росією прав та свобод людини в Україні.

«Я дійсно вважаю, що сьогодні Україна - це пріоритет, і вважаю, що ті чи інші лідери, статусні лідери, люди, які вирішують у світі багато важливих речей, особливо із захисту прав, свобод, щодо захисту життя людей, повинні бути в Україні. Я вдячний генеральному секретарю, що він сьогодні тут. Я вдячний йому за те, що головне питання, про яке ми сьогодні говорили, – це порушення прав, свобод в Україні російською федерацією. Найголовніше - що ми можемо зробити, що ООН може зробити для того, щоб розблокувати «Азовсталь» для того, щоб зберегти життя людям. Ми сьогодні приділили цьому питанню багато часу і я буду вірити, як і ви, а перш за все, як всі близькі люди тих людей, які там заблоковані, що генеральному секретарю і нам всім вдасться отримати бажаний результат, отримати назад живих людей», - наголосив Зеленський.

Читайте також: Поки ми тут, місто не їхнє: у «Азові» розповіли, в яких умовах боронять Маріуполь

Глава держави також відзначив, що вкрай важливо для України, аби 500 тисяч українців, які були силоміць вивезені і депортовані на територію рф, повернулись живими.

«Щоб вони були живі і вони не були рабами, а самі обирали, куди їм їхати. І я знаю їх вибір - щоб вони були вивезені на територію, яку контролює Україна», - зазначив Зеленський.

Як повідомлялося, Генсек ООН 27 квітня прибув до України після відвідування Москви, де зустрівся з главою кремля володимиром путіним.

26 квітня речник Гутерреша заявив, що російський очільник путін нібито погодився на залучення структур ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста до евакуації цивільного населення із заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-