Поки ми тут, місто не їхнє: у «Азові» розповіли, в яких умовах боронять Маріуполь

Поки ми тут, місто не їхнє: у «Азові» розповіли, в яких умовах боронять Маріуполь

Укрінформ
Українські бійці в Маріуполі захищатимуть українське місто-герой так довго, скільки буде необхідно, хоча ситуація з кожним днем ускладнюється.

Про це в інтерв’ю Reuters сказав заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар (друг Калина), передає Укрінформ.

«Поки ми тут і тримаємо оборону… місто не їхнє», - зазначив боєць.

За словами Паламаря, тактика росіян при наступі на Маріуполь постійно змінюється.

«Зараз тактика середньовічної облоги. Ми оточені, а вони вже не кидають значні сили, щоб прорвати нашу лінію оборони. Вони бомблять з повітря», - сказав Паламар.

Український боєць відмовився розповідати деталі військової операції, а також уточнювати, скільки їжі та боєприпасів залишилося у військових в Маріуполі, оскільки «це може допомогти ворогам». Він лише зазначив, що у Маріуполі залишаються «сотні українських бійців».

«Звісно, наші ресурси не вічні, й вони зменшуються з кожним днем важких боїв. Ситуація складна, але ми збираємося воювати так довго, як знадобиться», - сказав Паламар.

Він додав, що більше півтисячі бійців поранені, деякі з них - у важкому стані.

«Ми не маємо умов їх лікувати, здійснювати складні операції… медикаменти, бинти, а також їжа і вода закінчуються», - повідомив боєць.

Читайте також: Бійці «Азова» закликають світ визнати війну рф проти України геноцидом

Водночас, Паламар розповів, що на території заводу «Азовсталь» знаходяться сотні мирних громадян.

«Ми приносимо цивільним їжу та слідкуємо за їхнім станом здоров’я, але не можемо залишатися з ними з очевидних причин: ворог може влаштувати провокацію і сказати, що… ми сховалися за цивільними», - зазначив Паламар.

Український боєць сказав, що поранених та тіла мертвих українців слід відправити до України та організувати безпечний прохід на українську територію для українського контингенту, щойно з Маріуполя вивезуть усіх мирних жителів.

Водночас, за словами Паламаря, варіант стати бранцями українські воїни не розглядають.

«Їх уб’ють у неволі, скалічать, тому ми пропонуємо посередництво третьої сторони протягом перемовин, яка може забезпечити їхній вихід з Азовсталі», - сказав Паламар.

На його думку, таким посередником може стати Туреччина чи Ізраїль.

Паламар також відзначив, що бійцями Азова в Маріуполі є люди різних національностей, в тому числі росіяни, болгари, кримські татари, греки, а також євреї та католики.

Він закликав світ «прокинутися» у світлі російської загрози та перестати проявляти слабкість щодо москви.

«Я сподіваюся, що світ нині визнає свою помилку… Все, що роблять наші солдати – не тільки в Маріуполі, але на всій українській території – покликане врятувати не лише Україну, але також Польщу, Литву, Латвію, Естонію, Молдову та Грузію», - резюмував Паламар.

Як повідомлялося, на території меткомбінату «Азовсталь» у Маріуполі перебувають цивільні та українські військові, серед яких близько 500 поранених. Українська влада вимагає від росіян забезпечити терміновий гуманітарний коридор із металургійного комбінату.

Раніше президент рф володимир путін назвав штурм промислової зони Азовсталі недоцільним, наказав главі міноборони сергію шойгу скасувати його і встановити блокаду.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», морська піхота, мотострільці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-