Україна очікує від світу допомоги для повернення ЗАЕС під свій контроль - Зеленський

Україна очікує від світу допомоги для повернення ЗАЕС під свій контроль - Зеленський

Укрінформ
Україна очікує від світової спільноти, у тому числі від Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), на сприяння у забезпеченні повернення українського контролю над Запорізькою атомною електростанцією.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час спільного брифінгу з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, Глава Української держави розповів, що під час зустрічі з керівником МАГАТЕ обговорювалася низка гострих питань ядерної безпеки, що виникли внаслідок ядерного шантажу, до якого російська федерація послідовно вдається під час війни проти України.

«Наша принципова ініціатива – введення миротворців для гарантування безпеки Запорізької атомної електростанції. Ця станція в жодному разі не може бути передана під контроль «росатома»… Ми очікуємо від світу, від лідерів світу, від МАГАТЕ на тверду, рішучу позицію, на дієву реакцію, що дозволить забезпечити контроль України над Запорізькою атомною електростанцією», - наголосив Зеленський.

Читайте також: МАГАТЕ допоможе Україні з відновленням ядерних енергетичних об'єктів

За його словами, також було поставлено питання щодо позбавлення росії непропорційного представництва у МАГАТЕ. У цьому контексті Президент висловив переконання, що Україна має право бути представленою серед керуючих агентства.

Окрім того, він додав, що предметом для обговорення була компенсація російською федерацією усіх збитків, завданих українським ядерним об’єктам.

Читайте також: На ЧАЕС відновили стандарти безпеки сховищ ядерного палива - Монастирський

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня у Києві із візитом перебував генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

ЗАЕС та Енергодар з 4 березня захоплені російськими військами. На майданчику Запорізької   АЕС, крім військових рф, тривалий час незаконно перебувають представники "росатома".

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-